Mark Rutte spunea anul trecut că „Ucraina e mai aproape de NATO ca oricând”, dar acum zice că „nu i s-a promis niciodată că va adera la Alianță“ în urma păcii

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

La începutul lunii octombrie, anul trecut, Mark Rutte declara că „Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând” și că pașii recenți întreprinși de NATO „construiesc o punte către aderarea la NATO” pentru țara afectată de război.

CITEȘTE ȘI                  -                Înțelegerea Trump - Putin, efecte pentru România. Predicția analistului Ștefan Popescu

Nou secretar general al Alianței Nord-Atlantice la acea vreme, Mark Rutte a mers la Kiev pentru a reafirma sprijinul Occidentului pentru Ucraina, într-un moment în care armata ucraineană se confrunta cu dificultăți pe câmpul de luptă.

El a avut o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski și a subliniat că Ucraina „este mai aproape ca niciodată de NATO şi îşi va continua drumul până când va deveni membră a alianţei noastre“.

La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii merită să adere la NATO, iar Moscovei trebuie să i se dea „un semnal clar că securitatea garantată pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă este inevitabilă“.

CITEȘTE ȘI                   -                Șeful Pentagonului le arată pisica aliaților europeni din NATO și cere 5% pentru apărare

Sursa Foto: Agerpres

Rutte: Nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va deveni membră NATO

Liderii statelor membre nu i-au promis niciodată Ucrainei că va deveni membră NATO dacă se va ajunge la un acord de pace cu Rusia, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte, joi, la Bruxelles, scrie Agerpres.

„Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial, dar nu a existat niciodată o promisiune către Ucraina că va adera la NATO în urma unui acord de pace“, le-a spus el jurnaliştilor.

Mark Rutte a mai declarat că este important ca preşedintele rus Vladimir Putin să înţeleagă că Occidentul este „unit“ atunci când încep convorbirile de pace pentru încheierea conflictului.

„Nu ştiu ce gândeşte exact preşedintele Putin, bineînţeles“, le-a spus Rutte jurnaliştilor la finalul reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles.

„Este un negociator puternic, este foarte imprevizibil dar, între timp, dacă vrem un acord de pace, trebuie să participe“ la negocieri, a adăugat el.

Rutte a adăugat că Ucraina va fi implicată în orice mod posibil în orice acord de pace.

El a reiterat că acordul de pace negociat trebuie să fie unul de durată, nu un „Minsk 3“, referindu-se la ceea ce a urmat după acordul de la Minsk din 2014, prin care s-a încheiat conflictul din estul Ucrainei.

Întrebat ce face Europa pentru a se asigura că este la masa negocierilor în contextul demersurilor preşedintelui american Donald Trump de a începe negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, el a dat asigurări că statele membre fac eforturi în acest sens.

„Ne consultăm intens între noi, inclusiv cu SUA. Mă voi afla mâine (vineri - n.r.) la München pentru a mă întâlni cu emisarul american Keith Kellog şi cu vicepreşedintele J. D. Vance, echipele noastre se coordonează intens. Asta am făcut în ultimele 24 de ore, am încercat să ajungem la un numitor comun“, a subliniat Rutte.

În ceea priveşte cheltuielile pentru apărare, el a subliniat că procentul alocat trebuie să fie "mai mult de 2%, cel puţin 3%".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel