EXCLUSIV  Ești martor la un AVC? Pandrea (SANADOR): Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a spus care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm în cazul în care o persoană suferă un accident vascular cerebral.

„Gesturile de prim-ajutor pe care cred că oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură nu sunt adresate unei anumite boli. Ce este important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda este să urmărească câteva priorități. Acestea sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență”, a explicat specialistul Cristian Pandrea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Sanador

„În ceea ce privește primul ajutor, dacă cetățeanul respectiv rămâne conștient, situația este sub control, pentru că funcțiile sale vitale sunt prezente și pot fi supravegheate. Situația este mai complicată dacă există deteriorarea stării de conștiență și, atunci, riscurile sunt mai importante. Obstrucția de căi aeriene la un om care este inconștient e mult mai probabilă, în sensul în care, dacă stă culcat pe spate, poate să verse, și calea lui aeriană, respiratorie să se astupe cu secreții sau cu vărsătură. (...) Omul inconștient trebuie pus pe o parte, pentru că obstrucția căilor aeriene este o complicație letală”, a spus Cristian Pandrea.

„Martorii, până la sosirea unui echipaj, nu ar trebui să îi dea apă, pentru că omul nu poate să bea dacă e inconștient. Dacă e conștient, atunci e foarte bine să îi dea apă”, a explicat medicul.

„Gesturile de prim-ajutor nu sunt foarte complicate, dar, pe de altă parte, trebuie să existe un anumit gen de educație și în societate și însușirea unor noțiuni de bază. Sunt câteva priorități care trebuie atinse”, a subliniat Cristian Pandrea.

Dr. Cristian Pandrea (Sanador), interviu la DC News și DC Medical

Citește și...

Câte tipuri de AVC există şi cum se face diferenţa. Dr. Cristian Pandrea: Mici subtilităţi pot sugera, dar fără să confirme, tipul de AVC

„Acest tip de urgenţă este dintre cele mai periculoase, nefaste pentru viitorul pacientului, pentru că e vorba de afectarea unui organ esenţial pentru supravieţuire, creierul. Dintre cauze, aş menţiona pe cele mai importante, care se constituie fie drept cauze directe, fie factori de risc cardiovascular. 

Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii importanţi, cu atât mai mult cu cât un procent important din populaţie este suferindă de această afecţiune.

E vorba despre anumite, hai să zicem, afecţiuni metabolice care includ creşterea glicemiei în cazul diabetului zaharat, creşterea nivelului de lipide în sânge. 

Şi vârsta înaintată este una dintre cauzele importante. Marea majoritatea a AVC-urilor se întâmplă la persoane cu vârstă peste 50 de ani. Deşi, în ultima vreme, ca şi la celelalte afecţiuni cardiovasculare, se observă o deplasare şi către vârstele tinere. 

Există, în plus, factori mai puţin întâlniţi, anumite anomalii şi malformaţii congenitale vasculare, ceea ce înseamnă, de fapt, o calitate proastă a peretelui vascular şi posibilitatea de a ceda. 

Astea ar fi cauzele principale, la care se adaugă anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul, consumul exagerat de alcool. Astea întregesc tabloul de cauze", a declarat medicul Cristian Pandrea. VEZI CONTINUAREA AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel