Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, se află în centrul unui scandal uriaș. Aceasta este acuzată că a interzis intonarea imnului național la competițiile sportive din România, iar ALDE îi cere demisia.
Scandalul a pornit după un incident din Liga Națională de Baschet Feminin. Pe 7 ianuarie 2016, la Sfântu Gheorghe, s-a disputat partida dintre Universitatea Cluj și echipa locală, din etapa cu numărul 17 a campionatului.
Înainte de startul partidei, după intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului Ținutului Secuiesc. Pentru că sportivele clujence și-au continuat încălzirea la îndemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe întreaga desfășurare a partidei, au fost înjurate și huiduite de cei prezenți în sală.
"În regulamentul Federației Române de Baschet este prevăzut ca înaintea desfășurării partidelor oficiale să fie intonat imnul de stat al României. Un lucru firesc și normal, dar în Secuime s-a încetățenit ca echipele venite în deplasare să fie obligate să stea în poziție de drepți și să asculte și imnul Ținutului Secuiesc. Drăgan Petricevic, antrenorul Universității Cluj, a decis că acest lucru nu este firesc și a dispus ca pe perioada în care era intonat imnul Ținutului Secuiesc fetele pe care le antrenează să își continue încălzirea. Acest lucru a enervat la culme galeria gazdă care le-a huiduit și înjurat pe componentele echipei Universitatea Cluj și pe antrenorul acesteia", scrie Dan Tănasă pe blogul său.
Reacția Elisabetei Lipă: Imnul național se intonează doar la competițiile internaționale
În urma incidentului, Elisabeta Lipă a trimis o circulară către federațiile de sport în care se precizează că imnul național nu se intonează decât în competițiile internaționale și că ar fi bine ca acesta să nu se mai audă pentru evitarea incidentelor.
Ministrul Tineretului și Sportului este acuzat că nu a apărat atitudinea atrenorului Universității Cluj și, mai mult, nu face nicio precizare cu privire la imnul Ținutului Secuiesc.
Citește și: Elisabeta Lipă rupe tăcerea în scandalul imnului național
De asemenea, Elisabeta Lipă este acuzată că, la sfârșitul documentelui, amenință cu amenda pe oricine intonează imnul național.
Stupiditatea și ridicolul acestei circulare a fost remarcat și de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR.
„În urma scandalului cu imnul "ținutului secuiesc" de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează Federațiile că n-au voie să pună imnul național la competițiile interne!!!! Vă dați seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga Națională gazdele sunt pasibile de amendă!", a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicității documentul MTS.
ALDE cere demisia
ALDE a emis un comunicat de presă în care cere demisia Elsabetei Lipă și o acuză de "interpretare abuzivă şi absurdă a legii".
Iată comunicatul integral:
"ALDE solicită demisia ministrului Elisabeta Lipă
ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne. Este o lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional să trimiţi federaţiilor sportive naţionale, într-o interpretare abuzivă şi absurdă a legii, ameninţări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României, la competiţiile interne. În alte ţări, cu tradiţie în sport, imnul de stat se intonează uneori şi la competiţiile juniorilor mici, fiind considerat o mândrie şi un simbol naţional. Ne surprinde şi faptul că nu apare nicăieri în adresa ministerului, semnată chiar de ministrul Elisabeta Lipă, o interdicţie de a se intona la competiţiile sportive naţionale alte imnuri, cum ar fi cel al Ţinutului Secuiesc.
Considerăm că doamna ministru Lipă ar trebui să-şi reevalueze priorităţile ministeriale, în sensul unei mai bune coordonări a relaţiei cu federaţiile sportive naţionale pentru promovarea sportului de înaltă performanţă, precum şi a sportului de masă. În acelaşi timp, este nevoie acum, mai mult decât oricând, de o strategie a sportului românesc în anul 2016, an olimpic. Nu în ultimul rând, sportul românesc are nevoie de o nouă legislaţie, mai clară şi mai adaptată realităţilor prezentului.
De asemenea, doamna ministru nu trebuie să uite că este şi ministrul tineretului, funcţie din care a reuşit „marea performanţă" să taie 18% din bugetul pe tineret al instituţiei, în comparaţie cu bugetul anului 2015. Nu credem că tinerii care au ieşit în stradă şi-au dorit acest lucru de la Guvernul Cioloş. În acelaşi timp, dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neimplementarea Strategiei Naţionale pentru Tineret, prin lipsa planurilor de acţiune aferente acesteia. Îi atragem atenţia doamnei ministru, care este preocupată acum să-i sancţioneze contravenţional pe cei care intonează imnul de stat al României, că neimplementarea şi nefinanţarea unei strategii naţionale, adoptate prin hotărâre de guvern constituie o încălcare a legii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News