Durere de cap de la o banală înghețată. Descoperă cauza

Pericolele consumului de înghețată
Pericolele consumului de înghețată

Un pahar cu apă rece sau o înghețată nu este o idee prea bună de a se răcori pentru unele persoane. În cazul lor, sensibilitatea la rece poate declanșa o durere de cap în toată regula.  

O durere de cap bruscă, ascuțită și destul de puternică poate apărea atunci când mănânci înghețată. Este ceea ce medicii numesc „brain freeze” - „înghețarea creierului”, potrivit Business Insider. Nu se întâmplă să îți înghețe creier, cum sugerează traducerea ad litteram, însă este o reacție a creierului la senzația de rece. 

De ce apare durerea de cap când mănânci înghețată?

Durerea de cap asociată consumului de alimente şi băuturi reci se resimte în special la nivelul frunţii şi atinge apogeul cam la 30-60 de secunde după ce începe. Din fericire nu durează mai mult de câteva minute.

Atunci când alimentul sau băutura rece îţi atinge cerul gurii şi gâtul, se declanșează durerea de cap ca urmare a contactului dintre stimulul rece şi vasele mici de sânge (capilare) de la nivelul gurii.

Când sunt atinse de îngheţată, vasele de sânge se contractă, apoi se dilată rapid. Aceste fluctuații sunt resimţite de receptorii durerii localizaţi la nivelul gurii. Aceştia transmit semnalul către creier prin nervul trigemen, dar senzaţia care ajunge la creier este aceea de durere în zona frunţii. Este o reacție oarecum asemănătoare cu furnicăturile pe care le resimțim, iarna, în mâini și picioare din cauza gerului.  

Nervul trigemen și durerea de cap

Nervul trigemen este prezent la toate persoanele, însă numai unii dintre noi pot avea acea durere de cap din cauza unei banale înghețate. Acest lucru se explică prin sensibilitatea crescută a nervului trigemen și de obicei persoanele respective suferă frecvent și de migrene. Un studiu a demonstrat că 93% dintre pacienții cu migrene suferă de asemenea reacția de „brain freeze”.  

Căldura, antidot pentru această durere de cap

Ca să scapi de durerea de cap cât mai repede trebuie să-ţi încălzeşti cerul gurii, fie apăsând pe el cu limba, fie consumând ceva călduţ, de exemplu, un pahar cu apă la temperatura camerei sau un ceai cald (atenție, nu fierbinte!). 

Înghetata poate fi lăsată să se topească puţin înainte de a o consuma. Dacă nu vrei să faci asta, încearcă să o mănânci cu înghiţituri mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel