Dragnea, verdict 20 mai 2019 în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului din Teleorman. Live text

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecat luni, 20 mai, dosarul care îl priveşte pe Liviu Dragnea. 

Live text:

- Pronunțarea sentinței va fi în 27 mai. 

- Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazar, cere achitarea clientului său, în contextul prescripției speciale, anunță Antena 3. 

- Instanța a amânat pronunțarea, anunță Antena 3. Procesul continuă, sunt pledoariile avocaților apărării. 

- Președintele completului de judecată de la Instanța supremă a anunțat, luni, că magistrații vor amâna pronunțarea unei sentințe în cazul lui Liviu Dragnea. Un avocat s-a declarat nemulțumit de ora târzie, iar președintele completului de judecată a spus că "oricum vom amâna pronunțarea".

- Procurorul DNA a anunțat, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) că solicită pedepse mai aspre pentru inculpații din procesul lui Liviu Dragnea. "Solicităm aplicarea unor pedepse spre limita medie, nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond", a precizat procurorul.

Procurorul DNA a cerut aplicarea unor pedepse spre limita medie, nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond.

"Apel față de trei inculpați. Dragnea, Milos și Șefu. Solicităm pedepse orientate spre mediu, nu spre minim, ca la instanța de fond. Pentru Dragnea, și fapta de instigare la fals intelectual", a precizat procurorul de ședință.

- Continuă procesul lui Dragnea, se respinge amânarea. Dosarul se va judeca pe fond. 

- Magistrații instanței supreme au anunțat, luni, că resping toate solicitările formulate de avocații inculpaților din procesul lui Liviu Dragnea, inclusiv cea de amânare, și că judecă luni ultimul termen.

Instanța a decis respingerea excepției de nelegalitate a constituirii completului de 3 judecători, respingerea cererilor de sesizare a CCR, dar și cererea de amânare a procesului până după decizia Curții Constituționale.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă, luni, ultimul termen din dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Judecătorii ÎCCJ au decis să suspende ședința în care se judecă dosarul DGASPC, în care este vizat Liviu Dragnea, după o serie de cereri atât din partea DNA, cât și din partea avocaților.

Avocatul Adrian Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, inculpată în procesul lui Liviu Dragnea, a cerut, luni, amânarea dosarului până după decizia Curții Constituționale de pe 5 iunie, dar și evaluarea legalității modului de compunere a completului actual de 5 judecători. "Vă rugăm evaluați incidența legalității compunerii prezentului complet a hotărârii CSM 505 din 21 martie/2019. Odată cu pensionarea unui judecător acesta este degrevat de dosare. Nu am invocat nelegala compunere, doar să evaluați legalitatea compunerii. Apelul să fie judecat de un complet legal constituit. Dacă aceată hotărâre a secției produce efecte", a declarat avocatul, în fața judecătorilor. Adrian Toni Neacșu a cerut și amânarea procesului până după decizia Curții Constituționale pe completurile specializate, transmite Mediafax.

"Vă rugam să amânați termenul sau pronunțarea după 5 iunie până după decizia CCR.CCR a amânat pronunțarea pe conflictul juridic de natură constituțională. Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate oferi garanții de imparțialitate atât timp cât ÎCCJ este parte în acel conflict", a completat Neacșu. Întrebat de judecători care sunt standardele de lipsă de competență ale completului, apărătorul a precizat: "Există bănuiala că nu există condiții de imparțialitate". 

 - A fost invocat, de către avocaţi, faptul că CCR a amânat luarea unei decizii cu privire la completurile specializate, pentru 5 iunie. Din acest motiv s-a cerut amânarea unui verdict până după acea dată.

- Avocatul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a invocat două excepţii de neconstituţionalitate.

- Procesul în care se discută dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman a început luni la ÎCCJ, un nou procuror DNA fiind desemnat în acest caz. Acesta a anunţat, în instanţă, că retrage cererile făcute anterior de sesizare a Curţii Constituţionale cu două excepţii. El a arătat că cele două sesizări nu au legătură cu judecarea apelului în acest dosar. Totodată, noul procuror DNA a renunţat şi la o cerere de schimbare a încadrării juridice în cazul a trei inculpaţi din dosar. 

- De asemenea, CCR a respins luni sesizarea PNL privind prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui acestui for către vicepreşedinţi.

- Tot astăzi, Curtea Constituțională a amânat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

- Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat luni la ÎCCJ, unde este programat un nou termen în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Procesul trebuia să înceapă la ora 11,00, dar completul de la ÎCCJ nu a luat încă în discuţie dosarul, fiind alte cauze înaintea acestuia. 

---

Ştirea iniţială: ÎCCJ ia în discuţie, luni, dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, după ce procurorii au cerut completului sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate, iar instanța a decis să le acorde avocaților timp să își pregătească apărarea.

Judecătorii au anunțat, anterior, că termenul de pe 20 mai ar putea fi ultimul. La termenul din 15 aprilie, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în sala de judecată, susținând că este total nevinovat. "Sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă că doamna Botorogeanu (Adriana Botorogeanu, n.r.) şi Stoica (Anisia, n.r.) nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus că aceste două salariate nu se prezintă la locul de muncă. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menţine pe cele două în funcţie.

Nu sunt de acord cu afirmaţiile din motivarea de la fond că aş fi minimalizat nişte atribuţii. Nu am coordonat sau controlat DGASPC Teleorman, care nu se afla în subordinea mea ci a Consiliului Judeţean, potrivit legii. Atribuţiile de coordonare directă le aveau colegiul director şi secretarul judeţului”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa magistraţilor, transmite Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel