Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, joi, ca dosarul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu să fie trimis pentru soluționare la Curtea de Apel București.
Instanța a dispus, totodată, încetarea procesului penal cu privire la George Homoșteanu, fost ministru de Interne, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Decizia poate fi atacată cu apel în ceea ce privește soluția de încetare a procesului penal, însă este definitivă cu privire la dispoziția de trimitere a cauzei la Curtea de Apel București.
În 24 februarie, magistrații instanței supreme au amânat, pentru 16 martie, procesul după ce unul dintre inculpați a cerut termen pentru a-și angaja avocat.
Judecătorii instanței supreme au luat în discuție atunci primul termen al dosarului în care sunt judecați torționarii disidentului Gheorghe Ursu, moment la care fostul ofițer de securitate Vasile Hodiș le-a solicitat magistraților amânarea procesului pentru a-și putea angaja un apărător.
Tot atunci, la dosar a fost depusă o adeverință de la evidența populației în care se arată că George Homoștean, inculpat și el în acest caz, a decedat.
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că dosarul este foarte solid și că tatăl său a fost asasinat politic.
Gheorghe Ursu a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A fost arestat în 1985 pe motiv că deținea valută. A fost plasat în aceeași celulă cu „recidiviștii violenți” Marian Cliță și Gheorghe Radu, iar milițienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote. În paralel, Gheorghe Ursu era scos din celulă și „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de către Securitate. Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită. În fapt, a murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu