Lazăr, obligat de instanță să facă public dosarul ”Sufrageria”. Terheș: Am câștigat definitiv

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Curtea de Apel îl obligă pe Augustin Lazăr să publice informațiile din "dosarul sufrageria", care a fost clasat. Procurorul general refuză să facă publică această clasare și să o trimită celor care sunt direct interesați. Ce spune Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, cel care a solicitat publicarea documentului.

"Am trimis, în 2017, o solicitare Parchetului General să ne comunice o copie după ordonanţa de clasare a respectivului dosar, după ce dânşii au anunţat public că au clasat dosarul. Fusese atunci scandalul cu neprezenţa doamnei Kovesi în Parlament, pentru a fi audiată în legătură cu ce s-a întâmplat în sufrageria respectivă. În ghidul CSM cu mass-media, atât al parchetelor, cât şi al instanţelor, se prevede explicit că parchetele pot comunica copii după ordonanţele de clasare, dacă se elimină datele cu caracter personal (...) Parchetul General ne-a respins solicitarea, spunând că ordonanţa respectivă este exceptată de la informaţiile de interes public pe motiv că există date cu caracter personal şi care privesc viaţa personală a numiţilor din ordonanţa respectivă", a explicat Chris Terheș, la Antena 3.

Vezi și: Iohannis, declarație controversată. Actorul Dorel Vișan: Degeaba cântăm "Deșteaptă-te, române!"

"Argumentele lor se bat cap în cap"

"Argumentele lor se bat cap în cap. Pe de-o parte, unul spune că a fost o întâlnire instituţională, celălalt spune că a fost o întâlnire privată. Nu mai ştii ce e acolo. Noi nu am văzut încă ordonanţa. Aşteptăm să o primim, dar în momentul în care Parchetul General ne-a refuzat comunicarea informaţiei respective am făcut o reclamație administrativă, cum prevede legea. Ne-a fost respinsă reclamaţia şi apoi am făcut acţiune în instanţă. În primă fază, la Tribunal, am pierdut. Judecătoarea nici nu s-a uitat la argumente şi a spus că "dacă Parchetul General zice că informaţiile respective sunt exceptate de la comunicare, înseamnă că nu le puteţi primi". Am făcut recurs şi, în urmă cu două zile, am câştigat definitiv la Curtea de Apel Bucureşti, Curtea obligând Parchetul General să ne comunice ordonanţa respectivă de clasare, după ce va scoate din aceasta datele cu caracter personal", a mai spus Terheș.

"Am creat un precedent"

"Am creat un precedent, aş spune, pentru ceea ce înseamnă relaţia Justiţiei cu presa şi societatea civilă din România pentru că, în decursul anilor, mereu s-a spus că ordonanţele de clasare nu pot fi date public. Iată că se poate, dacă sunt cerute. Era de bun augur pentru Parchetul General să fie făcută publică ordonanţa, să ştie lumea, să vadă ce s-a întâmplat acolo. Totuşi, ai o investigaţie penală pornită în urma unei sesizări din oficiu, deci procurorul se sesizează din oficiu, face sau nu face anumite acte de cercetare, după care clasează dosarul, nu comunică nimănui şi stă toată ţara, se uită şi citeşte un comunicat de presă pe care l-a emis Parchetul General, când a început urmărirea, apoi după ce s-a clasat. Aşteptăm copia ordonanţei şi. când o primim. o facem publică", a declarat Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel