Discuție Putin-Macron. Liderul rus a promis să nu lanseze deocamdată noi manevre în apropierea Ucrainei

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin este de acord să nu mai lanseze momentan noi iniţiative militare în apropierea graniţelor Ucrainei, a indicat o oficialitate franceză în urma întrevederii avute luni de preşedintele Emmanuel Macron cu liderul rus.

Potrivit responsabilului francez citat, Putin a fost de acord şi ca trupele participante în februarie la un exerciţiu militar pe teritoriul belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina, să fie retrase după încheierea acestor manevre, conform Reuters și Agerpres.

Liderul rus nu a menţionat astfel de concesii atunci când s-a adresat presei luni seara, la finalul celor şase ore de discuţii avute cu preşedintele francez la Kremlin.

Agenţia Reuters precizează că nu a putut confirma din alte surse faptul că Rusia şi-ar fi luat astfel de angajamente. Oficialitatea franceză a vorbit cu reporterii cu condiţia păstrării anonimatului.

Macron este liderul occidental de rangul cel mai înalt care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a început masarea de trupe la frontiera cu Ucraina.

State occidentale afirmă că se tem că Rusia pregăteşte o invazie, în timp ce Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare, în formă neprecizată, dacă nu îi sunt satisfăcute o serie de cerinţe de securitate. Potrivit sursei franceze, în timpul discuţiilor Macron a fost de acord cu 'deschiderea unui dialog asupra unor probleme strategice', însă nu există detalii despre ce ar putea implica acest dialog.

Putin a cerut modificări ale aranjamentelor de securitate în Europa, inclusiv promisiunea că NATO nu va primi niciodată Ucraina în rândurile sale, că nu vor fi desfăşurate niciodată rachete nucleare în apropierea graniţelor Rusiei şi că Alianţa îşi va reduce infrastructura.

Potrivit oficialităţii franceze citate de Reuters, la discuţia de la Kremlin s-a convenit de asemenea intensificarea demersurilor diplomatice în aşa-numitul Format Normandia, în care Franţa şi Germania au acţionat ca mediatori în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina. 

VEZI ȘI: Invadarea Ucrainei mai dificilă decât pare. Ce au spus înalţii funcţionari ruşi interceptaţi de serviciile americane

Înalţi funcţionari ruşi, ale căror comunicaţii au fost interceptate de serviciile de informaţii americane, consideră că o invazie la scară amplă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi mai dificilă şi mai costisitoare decât cred preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi colaboratori de-ai săi de la Kremlin, a relatat CNN, care citează patru persoane neidentificate care au legături cu serviciile de intelligence ale SUA, conform Agerpres.

Trei dintre surse au declarat că printre înalţii funcţionari ruşi se numără agenţi ai serviciilor secrete şi din armată. Aceştia şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea ca planurile lor să fie descoperite şi expuse public de către naţiunile occidentale, au declarat două surse, citând comunicaţii interceptate.

CNN menţionează că, totuşi, nu există dovezi că aceşti oficiali ruşi s-ar opune planului în ansamblu sau că ar urma să se opună ordinelor lui Putin, au declarat două dintre surse.

O altă sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă de la care este de aşteptat să pună în aplicare eficient ordinele lui Putin.

Totuşi, personalul din domeniul apărării Rusiei crede că va fi dificil, scrie CNN, care citează de această dată o înaltă oficialitate europeană, a cărei identitate nu o dezvăluie.

În evaluări, vedem că este clar că unii oameni din sfera apărării (ruse) nu par să înţeleagă cu adevărat care este strategia, a adăugat sursa citată, menţionând totodată că evaluările sugerează că personalul din domeniul apărării consideră că este foarte dificil ca strategia să funcţioneze.

O altă sursă militară familiarizată cu activitatea serviciilor de informaţii americane a declarat că modul în care planificarea făcută de Rusia a evoluat şi s-a extins în ultimele două luni sugerează că oficialităţile ruse au ţinut cont de îngrijorările care le-au fost transmise.

SUA au informaţii destul de solide despre manevrele armatei ruse, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, iar aceste informaţii au oferit Washigtonului o vizibilitate mai bună decât de obicei asupra operaţiunilor armatei ruse, scrie CNN, care notează că în ultimele două săptămâni au apărut noi tabere şi s-au înregistrat noi transferuri de militari ruşi şi de echipament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel