Dieta nordică, reguli și beneficii

Țările nordice includ Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia și Groenlanda. Dieta nordică se bazează pe modalitățile tradiționale de a mânca în aceste țări și, la fel ca cea mediteraneană, nu e doar vorba de pirederea în greutate, ci de un stil de viață sănătos. Iată ce alimente include aceasta.

Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat dieta nordică, alături de dieta mediterană, ca fiind una dintre cele mai sănătoase de pe planetă. Deși ai putea crede că nu are de-a face cu alimentele cu care sunt obișnuiți românii, în fapt e o dietă pe care am putea-o adopta foarte ușor.

Ce poți să mănânci în dieta nordică

Acest stil de mâncare se bazează pe următoarele reguli:

- Mai multe fructe și legume, alimente sezoniere și organice atunci când este posibil,

- Mai multe cereale integrale,

- Mai multe alimente care provind din mări, lacuri și sălbăticie,

- Carne de calitate superioară dar într-o cantitate mai mică,

- Alimente mai puțin procesate, mai puțin slabe,

- Gătiți acasă mai mult

- Nu vă bateți joc de mâncare ca să fie cât mai puține deșeuri.

Gândiți-vă la biscuiții din cereale integrale din Suedia sau la pâinea plată, densă și dulce de secară din Danemarca, numită rugbrod. Sau puteți alege și alți carbohidrați de înaltă calitate, „bogați în fibre". Aceștia se digeră mai greu decât carbohidrații simpli găsiți în multe alimente procesate, cum ar fi pâinea albă, produsele de patiserie și bomboanele. Ei au, de asemenea, o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți care vă ajută să vă protejați celulele, arată webmd.com.

Fructele de padure

Sunt o mare parte a modului nordic de a mâncași asta este un lucru bun, deoarece atunci când mâncați multe fructe de pădure sunt șanse mai mici să vă îngrășați. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți numiți antociani, care par să mențină venele și arterele sănătoase și flexibile și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Uleiul de rapiță

S-ar putea să știți că dietele mediteraneene și DASH includ ulei de măsline. Dieta nordică utilizează, în schimb, uleiul de rapiță. Ca și cel de măsline, acesta are un conținut scăzut de grăsimi saturate și mai mare de grăsimile sănătoase mononesaturate. De asemenea, conține acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 care protejează creierul, inclusiv de accident vascular cerebral.

Acizi grași

Aceștia conțin anumiți acizi grași omega-3 pe care organismul uman nu-i poate produce. Acizii omega 3 contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, fluidizează sângele și reduc acumularea plăcilor în artere, dar ajută și la reducerea cantității de grăsimi din sânge (trigliceride). De unde îi obțineți? Din somon, sardine și ton, dar și de hering și macrou, gătiți sau uscați, din murături și din alte alimente fermentate. Obligatoriu două până la trei porții pe săptămână.

Fasole și mazăre

Dieta nordică le recomandă ca una dintre principalele surse de carbohidrați și fibre complexe în dieta zilnică, împreună cu cereale integrale, fructe de pădure și legume. Sunt o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru a înlocui unele dintre caloriile pe care le obțineți din carnea roșie. Și au o mulțime de nutrienți, cum ar fi riboflavina, B6, calciu, zinc și fier.

Rădăcini de legume și tulpini

Morcovii, păstârnacul, sfecla și cartofii sunt uzuale. Deși pot fi bogate în calorii, ele vă dau și fibre, care se digeră mai greu și contribuie la menținerea stabilității glicemiei. Aceste vegetale sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive care ajută la protejarea celulelor, la scăderea colesterolului și la combaterea infecțiilor.

Nuci, sâmburi și semințe

Sunt o sursă de carbohidrați și fibre complexe, precum cerealele integrale, fructele de pădure și legumele. Sunt bogate în zinc, cupru, potasiu, vitamina E, niacin, antioxidanți și grăsimi mono- și polinesaturate.

Efecte asupra colesterolui

Acest mod de a mânca ajută la scăderea colesterolului „rău" (LDL) la persoanele care încep cu niveluri mai mari decât cele normale. Această scădere e vizibilă și la cei care adoptă stilul de viață nu pentru a slăbi, ci pentru a fi sănătoși. Pentru sănătatea inimii, ar trebui să faceți un test de colesterol la fiecare 4-6 ani - mult mai des, dacă aveți probleme de sănătate a inimii.

Obezitatea

Când oamenii trec la dieta nordică, pierd kilograme bune, în special din grăsimea din jurul taliei, ceea ce e mult mai bine decât dacă o pierzi din altă parte a corpului. În plus, odată pierdută greutatea, ea nu mai este recâștigată atâta timp cât rămâi adept al acestui stil de viață.

Bolile de inimă

Nivelul de colesterol nesănătos, tensiunea arterială mare, niveluri mari de glucoza și rezistența la insulină sunt toți factori care cresc riscul de apariție al bolilor de inimă. Deoarece dieta nordică pare să îmbunătățească aceste probleme la mulți oameni, oamenii de știință cred că ea este mod de a mânca care menține sănătatea inimii.

Diabetul de tip 2

Ca și în cazul bolilor de inimă, această abordare reduce unii factori cunoscuți că ar favoriza apariția diabetului de tip 2, cum ar fi inflamația și obezitatea. Încă se fac studii pentru a arăta exact cât de eficientă e dieta nordică în lupta contra diabetului.

Inflamaţiile

Înseamnă umflarea țesuturilor pe tot corpul și este legată de boli cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace și hipertensiunea arterială, care pot diminua calitatea și durata vieții. O dietă sănătoasă în stil nordic pare a fi o modalitate bună de a ține departe aceste afecțiuni. Desigur, dieta nu este singura cauză. Este important să faceți exerciții fizice regulat și să dormiți bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel