Depresia, "discrepanță periculoasă" între statistici și realitate. Melania Medeleanu: România raporta că a eradicat-o, în timp ce buletinele de știri începeau cu adevărate cataclisme

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adrien Olichon)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adrien Olichon)

Melania Medeleanu a tras un semnal de alarmă privind discrepanța dintre ceea ce se raportează, la capitolul depresie, în România, și realitatea în care trăim. Reacția sa vine după ce, în ultimele zile, mai multe persoane și-au luat viața.

"Nu mai departe decât anul trecut, România raporta că, practic, a eradicat depresia. În statistica Eurostat, care centralizează datele naționale oficiale, în România nu mai exista această suferință. Ne declaram, efectiv, cea mai puțin deprimată țară din Europa, în timp ce buletinele de știri începeau (și încep) cu adevărate cataclisme ale unor existențe umane. 

"De unde vine discrepanța asta mare și periculoasă?"

Ne declaram cea mai puțin deprimată țară din Europa, în vreme ce apelurile înroșeau  #TeenLine - linia telefonică gratuită pentru adolescenți în depresie pe care am făcut-o anul trecut aici, la Zi de Bine, împreună cu DepreHub. Ne declaram cea mai puțin deprimată țară din Europa în vreme ce noi ne simțim ciudat, triști, copleșiți, obosiți sau chiar deznădăjduiți și-n vreme ce vedem prieteni sau colegi care nu sunt deloc bine.

De unde vine discrepanța asta mare și periculoasă? De unde e această contorsionare a realității? O cauză este, categoric, felul în care sunt făcute politicile de sănătate publică, acolo unde sănătatea mintală aproape că e inexistentă. Poate că or exista programe pe niște hârtii, dar de-adevăratelea nu există nimic concret și eficient la acest capitol. Apoi, mai e și “tradiția” asta a noastră de a ne desconsidera aproape orice suferință care nu e fizică, diagnosticabilă cu echipament medical. De-aici, dintr-o lipsă de obișnuință cu normalul suferințe psihice și emoționale, asezonată cu multă rușine, se pot naște depresii cronice și tragedii.

"Suferința emoțională e omenească și nu e rușinoasă!"

Dar suferința emoțională e omenească și nu e rușinoasă! Dar suferința psihică e omenească și nu e rușinoasă! Sigur că pe lume există oameni cu “necazuri mai mari”, dar nu există comparații între suferințele umane. Fiecare o trăiește pe a sa și nu, nu e înscrisă în nicio competiție în care va ieși pe locul doi. Nu există clasamente la acest capitol, nu există o un instrument de măsură cu care să-ți măsoare cineva deznădejdea și, după aia, să-ți spună: “OK, se vede aici că  ai voie să suferi!” sau, dimpotrivă,  “Sorry, dar tu nu te califici să plângi, zice instrumentul și instrumentul nu minte..”

V-am scris rândurile astea dintr-o suflare și cu un singur gând: să vă rugăm să vă dați voie să fiți pe cât de supărați vă simțiți că sunteți. Apoi, să vorbiți cu cineva. Să cereți ajutor. Nu, nu e rușine nici să ceri ajutor. Și am mai avea o rugăminte: priviți cu un picuț mai multă atenție oamenii din jurul vostru. S-ar putea să descoperiți cea mai mare tristețe în ochii celui mai exuberant coleg. Cine știe, poate că, atunci când observați acest lucru, simplu fapt că-i zâmbiți cu bunătate sau că ascultați cu blândețe s-ar putea să facă minuni!", a scris Melania Medeleanu pe Facebook.

Vezi și: O femeie s-a aruncat, împreună cu cei doi copii, de pe un bloc cu zece etaje din Timișoara. Imagini greu de privit / update

S-a aflat cine sunt soții din Timiș care s-au sinucis împreună. El era preot, ea asistentă medicală. Motivul pentru care au recurs la acest gest

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel