Comunitatea Declic şi APADOR-CH solicită Comisiilor de sănătate şi juridică din Senat să acorde aviz negativ ”aberaţiei juridice care pedepseşte şoferi nevinovaţi”.
”PSD şi PNL ne fac unici în lume, cu o aberaţie juridică ce pedepseşte şoferi nevinovaţi. (...) Este o lege unică în Europa, care nu face diferenţa între un consumator de droguri şi un şofer pe care îl dor dinţii. Nici CSM, nici Ministerul Sănătăţii şi nici măcar cel al Justiţiei nu girează propunerea legislativă iniţiată de Alina Gorghiu (deputată PNL) şi Robert Cazanciuc (senator PSD)”', se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic transmis, marţi.
Potrivit sursei citate, peste 80.000 de români au semnat petiţia prin care cer retragerea proiectului din circuitul legislativ. Declic şi APADOR-CH le propun senatorilor un model de lege bazat pe limite de relevanţă toxicologică, care să stabilească de la ce cantitate poţi fi considerat ”'sub influenţă” şi le cere parlamentarilor să ţină cont de opinia unor specialişti în drept şi criminologie.
”Cât de rupt de realitate să fii să interzici curierilor, livratorilor, şoferilor de camioane, pacienţilor cu ADHD să ia medicamente legale, doar pentru că tu, stat român, eşti incapabil să distingi între un şofer care tocmai a consumat droguri şi un şofer nevinovat?”', a afirmat Cătălina Hopârteanu, reprezentantă a Comunităţii Declic.
Directorul executiv al APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, face apel ”la raţiune şi la echilibru”.
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o iniţiativă legislativă care prevede că un şofer a comis o infracţiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanţă psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Daniel Fenechiu.
”Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanţe cu efecte psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, prevede propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. În prezent, Codul penal pedepseşte conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, notează Agerpres.
De asemenea, amintim că Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi-a exprima îngrijorarea faţă de „propunerea politică” difuzată în spaţiul public de majorare a pedepselor cu închisoarea pentru şoferii depistaţi pozitiv la substanţe psihoactive şi atrage atenţia asupra distincţiei între substanţele psihoactive ilegale şi cele legale. Vezi detalii aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News