Decizia Sinodului Mitropoliei Clujului privind canonizarea Părintele Liviu Galaction Munteanu 

Membrii Sfântului Sinod al Mitropoliei, Clujului, Maramureșului și Sălajului Foto: Mitropolia Clujului
Membrii Sfântului Sinod al Mitropoliei, Clujului, Maramureșului și Sălajului Foto: Mitropolia Clujului

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului întruniți, luni, în ședință de lucru la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca au aprobat  argumentele locale pentru canonizarea în 2025 a Părintelui Profesor Liviu Galaction Munteanu, martir al temnițelor comuniste.

Părintele Mitropolit Andrei a condus ședința, la care au participat Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul-vicar Benedict al Clujului și Arhiereul-vicar Timotei al Maramureșului și Sătmarului, informează basilica.ro.

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi.

În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.

A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist.

Aceștia vor fi canonizați în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel