Cum şi-au făcut grecii primul steag, acum 200 de ani. Simbol al credinţei şi curajului

Foto de EzPzPics de la Pixabay
Foto de EzPzPics de la Pixabay

Primul steag al Greciei a fost creat în 1807, acum mai bine de 200 de ani. Iată unde şi în ce context. 

Primul steag al Greciei a fost realizat pe insula Skiathos, la Mănăstirea Evangelistria, în 1807. Acesta avea o cruce albă pe un fundal albastru deschis şi a fost arborat odată cu sosirea pe insulă a Armatoloilor din Olimp, cu 70 de nave, ca urmare a tratatului de la Tisit dintre Rusia şi Turcia. 

Aceştia au dat jos steagul Rusiei de la acea vreme şi au înălţat steagul Greciei. Mulţi dintre cei care au luptat în Revoluţia din 1821, 14 ani mai târziu, au avut un rol crucial în crearea primului steag al Greciei. 

Steagul Greciei, simbol al credinţei şi curajului 

După o întâlnire între liderii revoluţionari la Mănăstirea Evangelistria, călugării au decis să facă acest steag, ca simbol al curajului şi credinţei poporului grec. Crucea albă reprezenta credinţa, iar fundalul albastru deschis simboliza Grecia, marea grecească şi soldaţii curajoşi care aveau să lupte pentru a elibera Grecia în revoluţia pentru independenţă. 

Primele nave care s-au alăturat revoluţiei au dat jos steagul rusesc şi l-au arborat cu mândrie pe cel grecesc, scrie GreekReporter.com. Ulterior, au mers la luptă pentru a elibera Grecia de sub conducerea Imperiului Otoman. 

Actualul steag al Greciei este recunoscut oficial ca simbol naţional şi are nouă dungi orizontale, alternând albul cu albastrul. 

Crucea albă din colţ simbolizează ortodoxismul estic, religia prevalentă din Grecia. 

Paulopetri, oraşul scufundat al Greciei. Legătură directă cu doi apostoli ai lui Iisus

Numele acestuia se traduce ca "piatra lui Pavel", arătând o posibilă legătură cu doi dintre apostolii lui Iisus, Sfinţii Petru şi Pavel. Istoria oraşului merge, însă, mai departe, până acum 5000 de ani, fiind unul dintre primele oraşe greceşti locuite. Nicholas Flemming a fost cel care l-a descoperit, în 1967, şi este cel mai vechi oraş pierdut găsit în Marea Mediterană, şi unul dintre cele mai vechi oraşe scufundate descoperite pe glob. 

La început, cercetătorii credeau că era vorba de un oraş din epoca miceniană, dar cercetările ulterioare au descoperit că era mult mai vechi. Astfel, ei au descoperit că oraşul Paulopetri a fost locuit prima oară în jurul anului 2800 î.Hr, prin găsirea unor obiecte din epoca de bronz.  CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel