Cum se vede războiul din Ucraina de la vârful NATO. Mircea Geoană crede că va mai dura. "Totul depinde de Rusia"

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Războiul din Ucraina va mai dura ceva timp, afirmă Mircea Geoană, însă acesta spune că totul depinde de Rusia, care poate decide să încheie războiul în orice zi. 

"Nu este nimic mai brutal, mai dureros, mai păcătos, cum zicem noi, românii, decât războiul. Auzeam poveşti de la bunicii noştri şi de la cei care au prins vremurile de război şi pe teritoriul ţării şi în afara teritoriului ţării, dar parcă erau nişte poveşti de undeva, cum să zic, dintr-un trecut care credeam că nu se poate întâmpla. Iată că se poate întâmpla. NATO este o organizaţie care menţine pacea şi cred că dacă am făcut cu toţii ceva bun în anii '90, a fost direcţia pro-NATO pe care ţara a avut-o.

Iată că acum avem garanţii de securitate solide. Acest război probabil că va mai continua o bucată de timp. Ambele părţi, care se află în acest conflict cumplit pornit de Rusia de o manieră ilogică şi total ilegală, încă nu sunt condiţiile politice reunite. Noi ne bucurăm să vedem că în aceste zile au avut loc începuturi de contacte diplomatice. Este bine că şi alte ţări în afara lumii euroatlantice sunt interesate în grăbirea terminării acestui conflict, dar totul depinde de Rusia. Dacă Rusia decide astăzi că vrea ca războiul să se termine, războiul se termină, dar probabil că va mai dura acest război", a declarat Mircea Geoană la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii "Oameni care mişcă România", moderată de Ruxandra Săraru.

Ce garanţii de securitate are România, după summit-ul de la Vilnius

"Deci organizaţia pe care o reprezint are în codul său genetic o capacitate fantastică de adaptare la un mediu strategic modificat. Iar acest război a modificat în mod dramatic peisajul strategic din Europa.

Ce face o organizaţie care are întotdeauna grijă să îşi protejeze cetăţenii şi ţările care fac parte din NATO? Am adoptat la Vilnius o complet altă filosofie de apărare şi descurajare pentru teritoriul aliat, inclusiv pentru România, inclusiv pentru Polonia, inclusiv pentru toate celelalte ţări, iar această transformare este una care n-a mai fost făcută în NATO de 40-50 de ani. Este extrem de important. Ea înseamnă mai multe resurse, mai multe forţe, mai multe comandamente, mai multă apărare antirachetă.

De fapt, este o upgradare a modului în care ne protejăm teritoriul şi aliaţii. Aş vrea să transmit un mesaj, pentru că multe lucruri sunt mai sensibile, nu le putem spune în spaţiul public, că niciodată România şi românii nu au avut mai multă securitate naţională decât în acest moment. Şi cu cât ne vom face şi noi datoria, pentru că trebuie să investim şi noi, cu atâta vom avea pentru România şi pentru ţările NATO un ciclu foarte lung de pace şi stabilitate, pentru că dacă nu este pace şi stabilitate, nimic altceva nu se poate construi.

Ăsta este businessul în care sunt eu astăzi şi NATO, suntem de a asigura ca predictibilitate, stabilitate, securitate. După aia trebuie construită o economie mai zdravană, un stat care să funcţioneze mai bine, salarii mai bune, pensii mai bune, servicii publice mai bune, dar în absenţa fundaţiei nu poţi construi o casă. Noi suntem aici. Construim foarte solid o temelie pentru România Secolului XXI", a mai declarat Mircea Geoană, citat de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel