Cum poţi muri cu zile în spital: un caz zguduitor la Hârlău. Managerul, acuzat de malpraxis

Fotografie creată de Vidal Balielo Jr., de la Pexels
Fotografie creată de Vidal Balielo Jr., de la Pexels

Managerul de la Spitalul Orăşenesc Hârlău, acuzat de malpraxis: ar fi confundat o peritonită gangrenoasă, boală mortală, cu o banală indigestie.

Un copil de 3 ani şi şapte luni din Hârlău a fost la un pas să-şi piardă astfel viaţa, din cauza unei peritonite gangrenoase diagnosticate abia în ultimul moment. Medicii din Hârlău, care au evaluat iniţial starea de sănătate a copilului, au spus că micuţul ar fi suferit doar de o simplă “balonare”.

Printre cei care l-au investigat iniţial se află şi dr. Lilian Ciubara, actualul manager interimar al Spitalului Orăşenesc Hârlău şi chirurg la unitatea sanitară amintită.

Părinţii copilului au depus plângeri atât la Colegiul Medicilor, la Ministerul Sănătăţii, dar şi la Parchet. Ce povestesc aceştia te lasă cu gura căscată de uimire şi revoltă, scrie ziaruldeiași.ro

Calvarul familiei Samciuc din Hârlău a început pe 22 martie, când cel mic s-a plâns de dureri puternice de burtă. Îngrijoraţi de starea băiatului, părinţii au decis să-l ducă pentru investigaţii la spitalul din localitate, la secţia de Pediatrie. Odată ajuns pe secţie, văzând că băiatul nu se simte bine, prezenta şi febră de 38,4, medicul pediatru de gardă, dr. Claudiu Mânzală, a decis recoltarea unei probe de sânge pentru analize şi efectuarea unei ecografii abdominale.

„După examinarea imagistică, doamna doctor Daniela Triandaf (şefa Laboratorului de Imagistică - n.r.) a spus că cel mic nu are nimic, este doar puţin balonat, şi că în rest nu sunt alte probleme. Între timp, veniseră şi analizele de sânge, care indicau o infecţie, undeva în organism. Este posibil ca, din cauza faptului că băiatul era puţin răcit, medicul pediatru să fi fost dus în eroare”, a spus Marian Samciuc, tatăl copilului.

În ziua respectivă, la Spitalul Hârlău copilul a fost externat cu diagnosticul „sindrom dureros abdominal, traheobronşită acută, trombocitoză reactivă, hiposideremie”. Tot pe biletul de externare, la examenul paraclinic, respectiv ecografia abdominală, este specificat faptul că ficatul, colecistul, parenchinul şi splina erau normale, doar că micul pacient prezenta o „aerocolie importantă”.

Aici este „peritonită neglijată”!

Peste noapte însă starea micuţului s-a agravat. Durerile abdominale erau persistente, iar febra nu dispăruse. Dimineaţă, mama copilului, care este şi cadru medical mediu, a decis să meargă din nou la spital, suspicionând o apendicită. De data aceasta, a ales ca băiatul să fie văzut de un chirurg. De gardă era chiar managerul interimar al Spitalului Hârlău, dr. Lilian Ciubara.

„Soţia i-a spus medicului: 'Am venit la dumneavoastră pentru a exclude o eventuală apendicită'. Medicul Ciubara s-a uitat la analize, ecografia din ziua precedentă, s-a uitat un pic la copil şi a spus că nu are cum să fie apendicită, şi i-a trimis acasă. Slavă lui Dumnezeu că soţia a simţit că nu este în regulă şi a spus - 'Acum mergem la Iaşi!'. Băiatul plângea şi spunea 'Tată, mă dor picioarele rău de tot'. Şi plângeam şi eu”, a povestit Marian Samciuc.

Au ajuns la UPU de la Spitalul Sfânta Maria, unde băiatul a fost preluat imediat. La prima atingere a ecografului, s-a dat urgenţa. „Au fost câteva secunde de la începerea investigaţiei până am auzit tare: „Acum îl băgaţi în sala de operaţie!”. Şi mi l-au luat.

Noi am rămas lipiţi de zid, cu ochii spre targă. Nici nu ştiam unde îl duc. Numai nu mi-au spus că am venit la ceasul 12,05 nu al 12-lea! Cât a stat internat şi când medicul salvator, dr. Cătălin Luca, sau alte cadre de pe secţie spuneau mereu când treceau pe lângă patul copilului meu – “peritonită neglijată”. Cum neglijată, când durerile i-au apărut cu 24 de ore înainte să ajungem la Spitalul din Hârlău, când imediat l-am adus la Iaşi? Când l-au deschis, apendicele era deja spart. Nu era spart de 2-3 ore, ci de când i s-a făcut examenul ecografic la Hârlău”, a mai spus Marian Samciuc.

Au urmat trei zile la ATI şi alte trei zile pe salon. Abia la o săptămână de la operaţie, familia era liniştită, acasă, la Hârlău.

Chirurgul de la Hârlău nu comentează. Colegiul Medicilor face anchetă

Diagnosticul la externare de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost de „peritonită generalizată prin apendicită acută perforată subseroasă, operată”. În urma calvarului prin care au trecut, părinţii au decis să depună plângere sub acuzaţia de neglijenţă şi malpraxis la adresa medicilor care i-au verificat starea de sănătate a copilului la Spitalul Hârlău, la mai multe instituţii. Managerul interimar al Spitalului Hârlău, Lilian Ciubara, şi unul dintre medicii care l-au consultat pe copil, a refuzat să comenteze cazul până la definitivarea anchetei interne. Dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, a declarat: „Biroul Executiv a decis începerea unei anchete disciplinare la Hârlău”.

Părinţii sunt decişi să meargă mai departe, chiar dacă cel mic a fost salvat de medicii de la Iaşi. “A fost o peritonită gangrenoasă. Copilul intra deja în septicemie.

După ce l-au operat, medicii, cărora le muţumesc, nici nu vroiau să vorbească cu mine. Nu aveau ce să îmi spună. Am făcut acest demers legal pentru că doresc atât: ca pe viitor aceşti medici care l-au consultat la Hârlău să-şi facă treaba. Spitalul Hârlău deserveşte mulţi oameni.

Sunt mulţi care nu au posibilitatea de a ajunge la Iaşi într-un timp foarte scurt pentru o urgenţă. Sunt mulţi care nu au instinctul de a verifica ceea ce spun cadrele medicale de acolo.

Dacă medicul le spune să meargă acasă pentru că pacientul nu este bolnav, aşa fac. Şi apoi copilul moare peste noapte!”, a spus indignat Marian Samciuc, tatăl copilului.

În urmă cu câteva zile, un copil de 4 ani, din Vrancea, a murit după o intervenţie chirurgicală considerată banală de cei mai mulţi chirurgi. Operat de hernie inghinală, copilul s-a întors la spital, o zi mai târziu, cu dureri mari.

Medicii l-au băgat din nou în sala de operaţie, dar l-au pierdut după un stop cardiorespirator. În timp ce conducerea Spitalul Judeţean din Focşani susţine că nu există, deocamdată, oficial o cauză clară a morţii, părinţii cred că este vina chirurgului.

La nivelul Spitalului Judeţean a fost declanşată o anchetă internă. Rudele copilului ar fi aflat de la medicul legist că decesul ar fi fost cauzat de prima operaţie, când i-ar fi fost atinsă o venă sau un vas de sânge.

Diagnosticul pe certificatul de deces este de peritonită localizată. După operaţia de hernie, băiatul s-ar fi simţit foarte rău, drept pentru care părinţii l-au dus a doua zi din nou la spital. Medicii au decis să-l deschidă din nou dar copilul a intrat în stop cardio-respirator chiar pe masa de operaţie. 

GALERIE FOTO 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel