EXCLUSIV  Cum ne ferim de Hepatita C. Dr Dragoş Romanescu vine cu explicaţii. "Virusul nu dispare din organism, doar devine inactiv"

FOTO: Freepik @Burdun
FOTO: Freepik @Burdun

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre tipurile de hepatită la interviurile DC NEWS şi DC MEDICAL. În plus, acesta a spus şi ce este ficatul gras şi cum se manifestă. 

"Dintre factorii externi care duc la afectarea ficatului, pe un prim loc se situează infecțiile cu virusuri hepatitice A, B,C,D,E. B și C având cea mai mare probabilitate de a se croniciza. Ca profilaxie pentru hepatita B există vaccinul care se face și în România, se face în primele zile de viață, cu rapel la 2,4,12 luni. Se face și la adulții vaccinați care nu s-au imunizat, adică numărul de anticorpi nu este suficient, iar atunci dacă persoana lucrează și în domenii de risc, se pot revaccina și se testează numărul de anticorpi.

Despre Hepatita A,B și C

Pentru virusul hepatitic C încă nu avem un vaccin, se așteaptă, dar cea mai bună până la urmă este prevenția. Asta înseamnă evitarea zonelor de risc, cabinetele de acupunctură, clinici stomatologice mai nesigure, cabinetele de tatuaje, chiar actul sexual neprotejat cu persoane infectate. Toate lucrurile astea pot duce la o infectare.

Dacă profilaxia nu a funcționat, odată descoperită infecția există tratamente antivirale și pentru hepatita B există un tratament care este destul de costisitor și se întinde pe o perioadă de 5 ani care reușește să inactiveze cumva virusul. Trebuie precizat că virusul nu dispare din organism, el doar devine inactiv, iar pacienții trebuie monitorizați în continuare de un hepatolog.

Studiile mai noi arată că simpla infecție cu virusul hepatitic B, poate fi cauză de apariție a cancerului hepatic fără să treacă prin stadiul de ciroză hepatică. Hepatita A are un impact mai mic pentru că nu se cronicizează ca B, D și C, chiar există și un vaccin împotriva acesteia.

Legătura dintre oboseală și ficat

Oboseala vine la pachet cu stresul, stres care modifică somnul, iar un somn neodihnitor va duce la formarea unei schimbări în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi. De aceea este foarte important stilul de viață.

Ce este ficatul gras

Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală, mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 și hipertensiunea arterială, iar acestea depind foarte mult de stilul de viață și obiceiurile alimentare.

În general alimentația modernă, super procesată, care vine cu tot felul de aditivi, este destul de agresivă pentru ficat. Din acest motiv trebuie să reducem consumul de anumite alimente, de dulciuri, produse de patiserie, grăsimile în exces și carnea în exces", a explicat  Dr. Dragoș Romanescu, la DCNews.

Interviul integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel