EXCLUSIV  Cum a reușit trenul să răspândească gripa spaniolă. Exemplul în care Primul Război Mondial și nevoile militare au depășit înțelepciunea medicală / video

Fotografie de la SHVETS production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ocupa-ie-meserie-stress-terapie-7176317/
Fotografie de la SHVETS production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ocupa-ie-meserie-stress-terapie-7176317/

Pandemia de gripă spaniolă din 1918, cea mai tragică din istorie, a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume, o treime din populația planetei și se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni. 

Despre acest subiect ne-a vorbit Howard Phillips la Outlook, emisiune realizată de Radu Golban la DC News și DC News TV. Cum s-au raportat autoritățile sud-africane la gripa spaniolă aflăm de la profesorul Howard Phillips care a predat istoria medicală la Universitatea din Cape Town.

„Ei bine, să aruncăm o privire în urmă, vă rog, la gripa spaniolă. Autoritățile sud-africane au pus în carantină soldații care au ajuns în Cape Town, așa că au fost ținuți acolo, nu știu dacă timp de 40 de zile sau mai mult, dar chiar și după acest timp se pare că au răspândit boala și au purtat-o către interiorul ţării”, a spus Radu Golban.

Un caz în care Primul Război Mondial și nevoile militare depășesc ceea ce s-ar numi înțelepciunea medicală a vremii de atunci


„Aici putem vedea un alt factor care intervine și anume că aceștia au fost soldați din Primul Război Mondial care au adus gripa spaniolă în Africa de Sud și, din cauza priorității acordate în întreaga lume nevoilor militare, acești soldați nu au fost puși în carantină pentru foarte mult timp și, de fapt, a fost o carantină foarte lejeră. S-au făcut formalităţile, dar de fapt, rapoartele de la acea vreme sugerează că acea carantină nu a fost deloc foarte restrictivă. Așa că li s-a permis foarte repede să se îmbarce în trenurile de trupe pentru a-i duce acasă pentru că erau demobilizați. Deci, iată o situație de nevoie din timpul războiului, și același lucru este adevărat în Statele Unite, foarte dramatic, numărul de trupe americane care au continuat să fie trimise peste Atlantic chiar și în mijlocul gripei spaniole a fost pentru că autoritatea militară a SUA a spus avem nevoie de trupe pe frontul de vest. Nu contează că unii dintre ei ar putea avea gripă spaniolă. Așadar, iată un caz în care Primul Război Mondial și nevoile militare depășesc ceea ce s-ar numi înțelepciunea medicală a vremii, și același lucru este valabil și în Africa de Sud. Astfel aceste trupe călătoresc de-a lungul liniilor de cale ferată, am găsit o hartă a unei hărți feroviare a Africii de Sud, iar pe aceasta autoritățile feroviare notaseră data sosirii unuia dintre aceste trenuri din Cape Town cu trupe și apoi data primului focar. Și în mod clar poți vedea de fapt două zile, trei zile”, a zis Howard Phillips.


„Cu legătură directă cu acel tren”, a intervenit Radu Golban.


„Exact. Și trupele acelea care s-au împrăștiat prin țară și au transmis gripa în toată țara. Africa de Sud a fost una dintre țările cele mai afectate în ceea ce privește decesele din cauza gripei spaniole, Africa de Sud avea o rețea feroviară foarte extinsă, mai mult decât aproape orice altă țară din Africa, și asta din cauza nevoilor industriei miniere de aur. Asta însemna că rețeaua feroviară era acolo, iar aceste trupe au călătorit de-a lungul rețelei de cale ferată în interiorul și în zone îndepărtate ale Africii de Sud și au purtat gripa spaniolă mult mai rapid decât ar fi fost cazul dacă nu ar fi fost în trenurile de trupe”, a adăugat profesorul.

„Deci, felul în care boala a proliferat, s-a răspândit în țară, se poate urmări, practic, prin infrastructura modernă”, a continuat Radu Golban.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel