Creșele ar putea fi eliminate din lista serviciilor sociale

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Creșele ar putea fi scoase din Nomenclatorul serviciilor sociale, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. 

Dacă proiectul va fi aprobat, înseamnă că vor fi eliminate creșele din categoria „Centre de zi pentru copii: copii în familie, copii separați sau în risc de separare de părinți”. În document nu este menționat dacă creșele vor putea rămâne în subordinea primăriilor sau vor trece toate la Ministerul Educației. Proiectul urmărește să modifice anexa Hotărârii Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale.

Amintim că trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

Marți, 22 noiembrie, proiectul de Hotărâre de Guvern s-a aflat pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Economic și Social. Inițial, proiectul a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii între 25 august. Acesta a mai fost publicat se site-ul Ministerului Muncii în data de 12 octombrie.

Edupedu.ro a trimis o solicitare Ministerului Muncii pentru a afla dacă vor trece toate creșele în subordinea Ministerului Educației.

Conform notei de fundamentare, proiectul prevede eliminarea creșelor din Nomenclatorului serviciilor sociale.

La titlul “Centre de zi pentru copii: copii în familie, copii separaţi sau în risc de separare de părinţi”, numărul curent 41 se abrogă, potrivit proiectului. Numărul 41 este cel destinat creșelor, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 867 din 14 octombrie 2015.

Amintim că salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%. O parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației. În jumătate din județele din România nu existau anul trecut educatori în creșele preluate de minister. Pentru anul școlar 2021-2022, cele 247 de creșe rămase la primării cuprind 1.075 de grupe de copii, 16.096 de copii și 4.531 de posturi ocupate, potrivit Ministerului Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel