Consiliul Europei sfătuiește Serbia să facă eforturi suplimentare pentru a încuraja utilizarea limbii române, printre altele

Consiliul Europei sfătuiește Serbia să facă eforturi suplimentare pentru a încuraja utilizarea limbilor minoritare, printre care și româna/ Sursa foto Agerpres
Consiliul Europei sfătuiește Serbia să facă eforturi suplimentare pentru a încuraja utilizarea limbilor minoritare, printre care și româna/ Sursa foto Agerpres

Consiliul Europei transmite că Serbia a făcut progrese, în ultimii cinci ani, cu privire la punerea în practică a angajamentelor din cadrul Cartei europene pentru limbi regionale sau minoritare (ECRML), dar sunt necesare eforturi suplimentare.

 

Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare a intrat în vigoare în 2006 în Serbia și se aplică limbilor albaneză, bosniacă, bulgară, bunjevac, croată, cehă, germană, ungară, macedoneană, romani, română, ruteană, slovacă, ucraineană şi vlahă.

Comitetul de experţi a remarcat cu satisfacţie că procesul de introducere a limbilor minoritare în uzul oficial a continuat şi s-a accelerat. Chiar dacă aceste progrese merită să fie salutate, trebuie ca mai multe comune unde limbile minoritare, printre care romani şi ucraineană, au fost folosite în mod tradiţional să le introducă în uzul oficial.

Educaţia în limba minoritară este organizată la diferite niveluri pentru albaneză, bosniacă, bulgară, croată, ungară, română, ruteană şi slovacă. Acest model funcţionează foarte bine şi conduce la rezultate bune, arată raportul.

Limbile minoritare sunt folosite în emisiuni de radio şi televiziune publice şi private. Chiar dacă situaţia este în general pozitivă, comitetul de experţi reia recomandarea anterioară de a se extinde durata emisiunilor difuzate în limbile minoritare, de a spori frecvenţa difuzării lor şi de a propune conţinuturi de natură diferită în scopul atragerii diferitelor generaţii. Raportul le recomandă autorităţilor sârbe să dezvolte, pentru fiecare limbă minoritară, un plan global de difuzare în media.

Al cincilea raport de evaluare al comitetului de experţi al Cartei europene pentru limbi regionale sau minoritare se bazează pe informaţiile comunicate de surse guvernamentale sau neguvernamentale, în special pe cele obţinute în timpul vizitei efectuate de comitet în Serbia în octombrie 2022.

Tensiuni în Balcani. Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu 'consecinţe' dacă vor continua violenţele

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo în cazul în care acestea nu iau măsuri care să prevină noi violenţe, după ce zeci de membri ai misiunii internaţionale de pace KFOR din Kosovo au fost răniţi în ciocnirile cu manifestanţii sârbi care nu recunosc rezultatul alegerilor locale pe care sârbii din nordul Kosovo le-au boicotat, relatează agenţia DPA.

'Absenţa unei dezescaladări a tensiunilor va conduce la consecinţe negative', a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie transmisă de Comisia Europeană. Acelaşi text îndeamnă la o restabilire a calmului în nordul Kosovo, unde manifestanţii sârbi au atacat săptămâna aceasta trupele KFOR cu pietre şi cockteiluri Molotov în timpul protestelor din satul Zvecan, în urma confruntărilor fiind răniţi peste 50 de protestatari sârbi şi 30 de soldaţi ungari şi italieni din contingentul KFOR.

În declaraţia de sâmbătă, Comlsia ameninţă de asemenea Belgradul şi Pristina cu 'măsuri decisive', dar fără a detalia.

Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel