Tensiuni în Balcani. Comisia Europeană ameninţă Serbia şi Kosovo cu 'consecinţe' dacă vor continua violenţele

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo în cazul în care acestea nu iau măsuri care să prevină noi violenţe, după ce zeci de membri ai misiunii internaţionale de pace KFOR din Kosovo au fost răniţi în ciocnirile cu manifestanţii sârbi care nu recunosc rezultatul alegerilor locale pe care sârbii din nordul Kosovo le-au boicotat, relatează agenţia DPA.

'Absenţa unei dezescaladări a tensiunilor va conduce la consecinţe negative', a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie transmisă de Comisia Europeană. Acelaşi text îndeamnă la o restabilire a calmului în nordul Kosovo, unde manifestanţii sârbi au atacat săptămâna aceasta trupele KFOR cu pietre şi cockteiluri Molotov în timpul protestelor din satul Zvecan, în urma confruntărilor fiind răniţi peste 50 de protestatari sârbi şi 30 de soldaţi ungari şi italieni din contingentul KFOR.

În declaraţia de sâmbătă, Comlsia ameninţă de asemenea Belgradul şi Pristina cu 'măsuri decisive', dar fără a detalia.

'Violenţa poate fi evitată şi trebuie evitată în viitor'

Însă astfel de măsuri ar putea consta, de exemplu, în reducerea asistenţei financiare pentru Serbia şi Kosovo, care ambele aspiră să adere la UE, sau diminuarea cooperării.

'Violenţa poate fi evitată şi trebuie evitată în viitor', se mai arată în mesajul semnat de Borrell, care cere de asemenea ambelor părţi 'să înceteze retorica divizatoare şi să se abţină de la alte acţiuni necoordonate'.

Majoritatea sârbilor din nordul Kosovo resping declarația de independență a Kosovo din 2008 și au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, în urma cărora candidații albanezi au câștigat în patru municipalități. Din cauza boicotului sârb, prezenţa la urne a fost de doar 3,5%. Drept urmare, etnicii sârbi declară că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă.

Vezi și - Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, din cauza tulburărilor din nordul ţării

Din cauza situației agitate din nordul țării, Turcia, membră a NATO, va desfășura trupe în Kosovo. Turcia are de gând să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni. Decizia vine ca replică la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, din cauza tulburărilor din nordul ţării. Anunțul a fost făcut de Ministerul turc al Apărării. Vezi continuare aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel