Conflict diplomatic între Kiev și Turcia. Pe urmele cargoului cu cereale Zhibek Zholy

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Conflictul diplomatic amenință să afecteze relațiile dintre Ucraina și Turcia într-un moment extrem de sensibil. Turcia a încercat să joace rolul de broker neutru între Moscova și Kiev în discuțiile privind un armistițiu care să permită reluarea transportului comercial în Marea Neagră.

Kievul îl convoacă pe ambasadorul Turciei în Ucraina după ce Ankara a eliberat săptămâna trecută cargoul Zhibek Zholy cu cereale ucrainene ”furate”, a scris  Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei într-un comunicat.

”Ignorând apelul părții ucrainene, nava a fost eliberată în seara zilei de 6 iulie”, se arată în comunicat. ”În legătură cu situația inacceptabilă, ambasadorul Turciei la Kiev a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei”.

Dar tensiunile legate de Zhibek Zholy au complicat perspectivele de negociere a unui acord. Statutul Turciei ca partener neutru pare acum compromis în ochii oficialilor de la Kiev.

În dimineața zilei de 30 iunie a apărut știrea că nava de marfă rusă a părăsit portul ucrainean Berdiansk transportând 7.000 de tone de cereale, potrivit șefului desemnat de Moscova al regiunii ocupate Zaporizhzhia.

Nava era de așteptat să descarce în portul turcesc Karasu în seara zilei de 1 iulie, dar Ucraina a cerut Turciei să ia ”măsuri urgente” și să inspecteze cerealele, suspectând că ar fi fost confiscate din zonele Ucrainei controlate de ruși, ceea ce Moscova a negat.

”Ministerul Afacerilor Externe și partenerii internaționali ai Ucrainei condamnă acțiunile criminale ale Federației Ruse privind furtul și exportul de cereale de pe teritoriul ucrainean în țări străine”, scrie ministerul, numind cazul navei Zhibek Zholy ”deosebit de flagrant” întrucât ”încerca să transporte cereale furate din zona ocupată Berdyansk în portul turc Karasu”.

Disputa a scos în evidență temerile globale cu privire la o criză alimentară

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători de grâu, a dus la oprirea exporturilor și la acuzații crescânde conform cărora Rusia fură mărfurile vecinei sale Ucraina.

Nikolay Gorbachov, președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale, a declarat că soldații ruși fură cereale depozitate în silozuri și le transportă cu camioane sau pe calea ferată în porturile din Crimeea ocupată – Kerci sau Sevastopol – și le încarcă pe vase în timp ce transponderele sunt dezactivate.

”Ei fură recoltele prin forță brutală și intimidare folosind armele lor”, a spus Gorbaciov, adăugând: ”Ei obligă fermierii să semene pământurile și avertizează că vor lua cu forța 70% din recoltele viitoare gratuit.”

Afacerea Zhibek Zholy s-ar putea dovedi a fi un test al loialităților turcești

Ankara a jucat un rol de mediere în război și are legături cu ambele părți, în timp ce ONU a cerut Turciei să ajute la înființarea unui coridor pentru exporturile de cereale.

Până acum, autoritățile turce au evitat să declanșeze o confruntare cu Moscova prin nereținerea navelor rusești, în ciuda afirmațiilor potrivit cărora transporturile ucrainene contestate au intrat în porturile sale.

Pe urmele Zhibek Zholy

Pe 22 iunie, marfa generală de 7.146 de tonaj (dwt) a părăsit portul de la Marea Neagră Novorossiysk, în Rusia, și a navigat spre țărmul estic al peninsulei Crimeea, pe care Moscova a invadat și anexat-o în 2014.

Site-urile web de trafic maritim arată că a traversat strâmtoarea Kerci pe 23 iunie și a andocat la primele ore ale dimineții, două zile mai târziu, chiar în josul coastei în Port Kavkaz, în Rusia.

Așa cum se întâmplă adesea cu navele rusești care se apropie de Crimeea, acele locuri au arătat că Zhibek Zholy a încetat să-și raporteze poziția la scurt timp după, încălcând legea internațională.

Transponderele sale, care raportează automat locația și ruta unei nave către alte nave și porturi, au fost repornite patru zile mai târziu. 

Nava de marfă a reapărut pe 29 iunie în Marea Azov, a traversat strâmtoarea Kerci și a navigat spre portul Karasu, Turcia, la Marea Neagră.

În timp ce se afla în Zona Economică Exclusivă a Turciei, pe 3 iulie, a fost reținută de autoritățile vamale, a declarat ambasadorul Ucrainei la Ankara.

”Conform informațiilor pe care le deținem, această navă a fost încărcată cu cereale luate din diferite depozite din districtul Berdyansk”, a declarat Vasyl Bodnar pentru Al Jazeera. ”Se îndrepta spre portul Karasu cu documente din portul Berdiansk”, a spus el.

Procurorul general al Ucrainei a prezentat Ankarei o cerere de reținere a navei, precum și ”dovada completă” a contrabandei cu cereale, a spus Bodnar.

În timp ce Moscova neagă faptele, auto-numita Republică Populară Donețk a fost dornică să publice misiunea lui Zhibek Zholy. Pe 30 iunie, Crimea News a relatat despre sosirea primei nave de marfă în ”eliberatul și pașnic” Berdyansk, un port construit în iunie 1830 pentru exportul de cereale.

Potrivit Al Jazeera, un reporter al publicației Crimea News s-a urcat pe vasul care a adus ceea ce ea a numit ”renașterea tradițiilor vechi de secole”. În ciuda faptului că numele navei a fost estompat în filmările Crimeei News, site-urile web de urmărire maritimă au putut să o identifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel