Conflict constituțional. Dragnea: Am sesizat CCR

Dragnea - Tariceanu
Dragnea - Tariceanu

Liviu Dragnea a declarat că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.

"Noi am dat aprobarea să se mărească termenul, perioada de funcționare a anchetei(pentru alegerile din 2009-n.r.) În același timp,  atât eu cât și domnul Tăriceanu, astăzi, am sesizat Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public. Cred că foarte curând veți avea acces la sesizare pentru că e destul de plină de informații și e bine să o citiți pe toată. Decizia a fost luată de săptămâna trecută. Astăzi am avut forma finală a acestei sesizări și am semnat-o. Eu separat, domnul Tăriceanu separat, iar textele sunt practic identice," a declarat Liviu Dragnea. 

Totodată Liviu Dragnea a precizat că speră ca membrii Comisiei de anchetă privind posibila fraudare a alegerilor din 2009 să primească răspunsurile dorite. Președintele Camerei Deputaților spune că pentru moment nu se va schimba legea privind obligativitatea prezenței anumitor persoane la comisia de anchetă, întrebat fiind dacă ia în calcul o astfel de măsură pentru a obliga pe șefa DNA să se prezinte în fața comisiei.

"Nu facem o lege pentru un om, oricât ar fi de important. Totuși..." a mai spus Dragnea.

Iată comunicatul oficial din partea Senatului României:

"În urma discuțiilor dintre președinții celor două camere ale Parlamentului, s-a decis sesizarea simultană a Curții Constituționale a României în vederea soluționării unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorității judecătorești, pe de altă parte.
Astfel, astăzi, Președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat Curții Constituționale a României să stabilească care este întinderea competențelor/atribuțiilor constituționale ale Parlamentului și ale Ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare.
 
Motivele sesizării

Decizia de a sesiza Curtea Constituțională a României vine ca urmare a refuzului Procurorului Șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul Procurorului General de a lua măsuri împotriva Procurorului Șef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și refuzul Procurorului General de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secției de Urmărire penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ICCJ.
În sesizarea către Curtea Constituțională a României, președintele Senatului subliniază că “refuzul Procurorului General și al Procurorului Șef al DNA se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român, practic la refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public, de a ține cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituțional, și punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre, ” se arată în document. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel