Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea UE pentru Ungaria cu 70%

Comisarul pentru buget al Uniunii Europene a propus reducerea fondurilor pentru Ungaria cu 70%.

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a propus Comisiei să reducă cu până la 70% din finanțarea UE a Ungariei dacă guvernul refuză să introducă măsuri acceptabile pentru a potoli preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice, corupție, migrație și drepturile LGBTQ.

Într-un document din iulie publicat de Comisia UE, Hahn a scris într-o notă către alți comisari că o „suspendare de 70% a angajamentului” din bugetul actual al UE ar fi un răspuns proporțional din partea Bruxelles-ului în cazul în care schimbări semnificative nu se materializează după discuțiile dintre comisie și administrația lui Viktor Orbán.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe și slăbiciuni în procedurile de achiziții publice; o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și o intensitate scăzută a concurenței” ca domenii de îngrijorare pentru comisie, pe lângă un răspuns mut din partea guvernului ungar cu privire la „detecția, prevenirea și corectarea conflictelor de interese”, ca precum și „limitări ale investigației și urmăririi efective a presupuselor activități criminale”.

Mai mult, Hahn a susținut că răspunsul guvernului ungar la preocupările UE cu privire la independența judiciară din țară a fost insuficient, iar Ungaria „nu a transmis informații fundamentate cu privire la preocupările identificate”.

Ungaria vrea să liniștească preocupările Bruxelles-ului.

De atunci, Ungaria a prezentat noi propuneri care subliniază modul în care intenționează să liniștească preocupările Bruxelles-ului printr-o „gamă de măsuri de remediere” prezentate pe 21 august. Guvernul său trebuie acum să aștepte până pe 21 septembrie pentru ca Comisia să decidă dacă acceptă planurile.

Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, s-a aflat la Bruxelles pentru a purta discuții cu oficialii UE pe această temă de săptămâna trecută, postând luni o actualizare în care a spus: „Credem în dialogul bazat pe respect reciproc”. Ea a promis că va continua să lucreze „pentru a se asigura că maghiarii pot avea acces la resursele pe care le merită”.

Ungaria, conform planurilor propuse, ar implementa o serie de măsuri, inclusiv înființarea unei autorități anticorupție însărcinată să supravegheze alocarea fondurilor UE.

O astfel de autoritate ar urma să reducă neregulile în cheltuielile UE, citate de unitatea antifraudă a blocului, Olaf, care a raportat nereguli în aproape 4% din cheltuielile țării cu fondurile UE în perioada 2015-2019.

În ciuda preocupărilor UE cu privire la guvernarea țării, premierul Ungariei Viktor Orbán a promis că va continua represiunea asupra chestiunii migrației. El a acuzat, de asemenea, Uniunea Europeană că nu recunoaște sau nu apreciază faptul că Ungaria gestionează frontiera externă a blocului, inclusiv frontiera sa de sud cu Serbia.

Prim-ministrul a postat marți pe canalele sale de socializare: „Oricât de mari sunt obstacolele, nu trebuie să renunțăm la marele nostru obiectiv de a face din Ungaria cea mai sigură țară din Europa”, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel