Comisia Europeană anunță semnarea unui contract de achiziție comună pentru 27 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei, pregătind astfel Uniunea pentru o posibilă pandemie.
În cadrul unui comunicat publicat marți, 29 aprilie, Comisia Europeană a anunțat „consolidarea pregătirii Uniunii Europene pentru o posibilă pandemie de gripă”, prin semnarea unui nou contract de achiziție comună. Acest contract permite țărilor participante să achiziționeze până la peste 27 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei.
„Uniunea Europeană își consolidează pregătirea pentru o posibilă pandemie de gripă. Un nou contract de achiziție comună, semnat de Comisia Europeană prin Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară (HERA), oferă posibilitatea unui număr de 17 țări să achiziționeze până la 27.403.200 de doze de vaccin pandemic împotriva gripei”, se arată în informațiile furnizate.
„Acordul, încheiat cu compania farmaceutică Seqirus UK Ltd., asigură furnizarea vaccinului Foclivia, un vaccin destinat protejării împotriva gripei în cazul în care Organizația Mondială a Sănătății sau Uniunea Europeană declară oficial o pandemie.
O pandemie de gripă apare atunci când un nou tip (tulpină) de virus gripal se poate răspândi ușor de la o persoană la alta, deoarece populația nu are imunitate împotriva acestuia. Deși este dificil de anticipat o pandemie de gripă, contractul-cadru de achiziție comună semnat astăzi face parte din eforturile mai ample ale Comisiei de a consolida pregătirea și răspunsul la nivelul UE pentru a proteja sănătatea cetățenilor.
Această achiziție comună se bazează pe un acord anterior semnat cu CSL Seqirus în 2019 și pe un acord încheiat cu GSK în 2022, prin care țările participante pot achiziționa doze de vaccin în caz de pandemie gripală. Contractul-cadru este încheiat pentru o perioadă de 48 de luni și poate fi reînnoit de două ori pentru câte 12 luni”, se mai arată în comunicat.
Citește și: Gripa aviară a suferit mutații care i-au dat potențial pandemic. Catastrofă evitată în Canada
Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul de a consolida dimensiunea sanitară a Uniunii Europene și de a garanta o reacție coordonată și eficientă în fața amenințărilor emergente la adresa sănătății.
„Comisia este angajată să consolideze o Uniune Europeană a Sănătății rezilientă și receptivă, mai bine pregătită să facă față amenințărilor emergente la adresa sănătății. Pandemia de COVID-19 a arătat importanța coordonării și valoarea adăugată a unui răspuns comun în fața amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate.
Mecanismul UE de achiziție comună este prevăzut în Acordul UE privind Achizițiile Comune pentru Contramăsuri Medicale, semnat de 38 de țări, inclusiv toate statele membre UE și SEE. Mecanismul permite țărilor participante să achiziționeze împreună, pe bază voluntară, contramăsuri medicale. Aceste contramăsuri includ vaccinuri, tratamente, dispozitive medicale și pot fi utilizate ca alternativă sau complementare achizițiilor la nivel național.
Acest mecanism de achiziție îmbunătățește accesul echitabil la contramăsuri medicale, securitatea aprovizionării și gradul de pregătire al țărilor participante împotriva amenințărilor la adresa sănătății”, încheie Comisia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu