Cine sunt părinții drăcoaicelor fără sutien expuse la primăria condusă de Clotilde Armand

Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Primăria Sectorului 1 și Filiala Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează expoziția "Dincolo de canon. Noua sculptură azi" care va avea loc în Holul de Onoare al Primăriei Sectorului 1 din Bd. Banu Manta nr. 9. Sau, mai pe scurt, expoziția ”Drăcoaice fără sutien”, așa cum le-am numit noi.

Artiștii care expun la Primăria Sectorului 1 sunt Alin Caracaș, Mihaela Eftimie, Emil Cristian Ghiță, Radu Panait, Daniel Petria, Adrian Piorescu, Alexandru Ranga, Maria Răducanu, Ștefan Siminic, Teodor Siminic, Irina Tănase, Adriana Untilov, Gheorghe Ulmeanu, Florin Zhu. Curatorii expoziției sunt Călin Stegerean și Reka Csapo Dup.

Călin Stegerean este cadru didactic la Universitatea Națională de Arte București, fost director general al Muzeului de Artă Cluj-Napoca și al Muzeului Național de Artă al României din București, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar Reka Csapo Dup este sculptoriță, membră în Consiliul director al Filialei Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Ce simbolizează drăcoaicele fără sutien expuse de Clotilde Armand, aflăm de pe site-ul primăriei pe care o conduce

Lucrarea lui "Cheap thrills" a artistului Radu Panait este dedicată ultimului rinocer alb care a fost ucis exact în ziua în care un robot a fost declarat cetățean. Un fapt elocvent pentru ascensiunea tehnologiei în dauna naturii amenințată cu distrugerea. Este în același timp un avertisment pentru ceea ce înseamnă joaca omului de-a Dumnezeu, capabilă să creeze monștri, ființe mutilate, să distrugă spiritualitatea prin tehnologie. Într-un fel pe care doar arta îl poate realiza, această lucrare arată, pe de o parte, la ce poate duce jocul periculos de-a Creatorul, pe de altă parte, întruchipează caracterul nobil al naturii prin gestul ființei care își oferă cornul tăiat, cel pentru care braconierii au exterminat specia.

Sirenele realizate de Irina Tănase sunt inspirate de lumea acvatică, care este locul în care se regăsește cel mai mult artista. Acestea evocă capacitatea de a ispiti fie prin frumusețe fizică, fie prin exercitarea seducției ce vine din farmecele personale. Este un simbol al tentațiilor ce ajung să împiedice evoluția spiritului uman prin vrajă și înșelăciune.

Dacă sculpturile tradiționale pot fi evocatoare ale unor evenimente glorioase, tragice și în general de o anumită sobrietate, sculpturile lui Ștefan Siminic își propun să provoace râsul prin alăturarea unor elemente realizate din marmură colorată, care ne fac să ne gândim la un anume tip de râs, cel colorat.

După cum se poate remarca, demersul acestor artiști este legat de problemele de mediu, de frământările și speranțele ființei umane. După cum rezultă și din titlul expoziției "Dincolo de canon. Noua sculptură azi", ei folosesc materiale și modalități de expresie inedite, care depășesc modalitățile cunoscute, tradiționale, a căror rol este de a pune și mai mult în valoare mesajul lor, de a crea un impact puternic asupra privitorilor a căror conștiință trebuie stimulată, aflăm de pe site-ul Primăria Sector 1.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 februarie - 21 martie 2021, între orele 11.00-17.00, inclusiv sâmbăta și duminica


Vernisajul va avea loc în data de 19 februarie 2021, la ora 17:00, doar în prezența artiștilor expozanți, a curatorilor, a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Petru Lucaci, și a președintelui Secției Sculptură București a UAPR, Alexandru Siminic, și va fi transmis live pe pagina de Facebook a UAPR.

Partenerii evenimentului sunt  Muzeul de Artă Craiova și Asociația Inter Arte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel