EXCLUSIV  Cine este mai predispus la cancer. Prof. dr. Ioan Cordoş numeşte situaţiile cu care s-a întâlnit. "Îi spui unui pacient care nu are simptome că trebuie să îl operezi..."

Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre momentele când oamenii descoperă cancerul.

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai prevalente forme de cancer, ocupând poziții fruntașe în statisticile bolilor oncologice, mai ales la bărbați, fiind chiar cea mai întâlnită formă de cancer în rândul lor.

Factorii precum poluarea, stilul de viață modern și fumatul contribuie la creșterea riscului de dezvoltare a cancerului pulmonar. Cu toate acestea, avansul în tehnologie și medicină a adus cu sine noi tehnici și medicamente, oferind pacienților perspective mai bune în lupta împotriva acestei boli. Astfel, cancerul pulmonar nu mai este considerat o sentință la moarte, iar tratamentele moderne au adus speranță și oportunități de supraviețuire îmbunătățite.

Cine trebuie să meargă la screening

"Dacă e să facem un screening, iar în America se face treaba asta, cu așa zisul computer tomograf cu doza redusă, sunt persoanele peste 40 de ani, mari fumători sau fumători, care locuiesc în zone poluate și la care s-ar putea depista tumori până în 2 centimetri, deci nu vorbim despre catastrofele naționale de 8 centimetri sau mai mult, vorbim de cazurile curabile.

Dacă sunt depistate în stadii precoce, cura este completă și benefică. Se poate considera după 5 ani în care nu apare recidiva sau metastaze că este un caz vindecat. Avem cazuri anecdotice în urmărire, oameni care au 23-25 de ani de la operație. Unul dintre ei, la 3 ani după intervenția chirurgicală, care nu a fost în stadiu foarte precoce, și-a iradiat o metastază cerebrală, omul este bine acum, duce o viață normală.

Sunt două situații cu care m-am întâlnit de-a lungul existenței mele efemere în materie de chirurgie toracică. Pacientul care descoperă boala întâmplător, n-are simptome, și trebuie să-i explici că trebuie să facă o cură completă și se începe cu o operație, iar el este surprins că nu-l doare nimic. Mai este pacientul cu pleurezie secundară căruia trebuie să-i explici că este o boală cu stadiul avansat la care chirurgia radicală nu-și mai are rostul, dar putem să drenăm, bătălia nu e pierdută", a declarat prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel