Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel, acesta având o avee estimată la circa două miliarde de dolari.
În România, ținta lui Steinmetz a fost zăcămintele de la Roșia Montană. Acesta, împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România.
BSG, grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.
Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele.
Când locuitorii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată. În 2013, Steinmetz a pus mâna dubios cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari). Departamentului de Justiție al SUA și al FBI au deschis anchete în acest caz. Steinmetz a intenționat să dezvolte afaceri în zona imobiliară însă proiectul Planorama, din Doamna Ghica, București, s-a dovedit un mare eșec.
Tal Siberstein a inceput sa lucreze pentru politicienii din Romania in 2002, la inceput pentru PD-ul lui Traian Basescu, iar in 2004 pentru campania pentru prezidentiale a PSD-istului Adrian Nastase. Ulterior, a devenit si sfatuitorul lui Calin Popescu Tariceanu si al PNL.
Citește și: Tal Silberstein și Beny Steinmetz, arestați în Israel
Tal Silberstein a profitat de relaţiile sale cu şefii statului pentru a obţine avantaje financiare, astfel că acesta a fost implicat, potrivit DNA, în procesul de revendicare de către Paul Lambrino a unor terenuri şi imobile, procurorii cerând arestarea acestuia.
Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian.