Cine sunt Beny Steinmetz și Tal Silberstein, arestați în Israel

Cei doi oameni de afaceri arestatți în Israel au conexiuni în România.  Tal Silberstein este cunoscut în calitate de strateg al lui Traian Băsescu, dar și consilier al Calin Popescu Tariceanu.  Beny Steinmetz este  unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri israelieni,  investitor și la Gabriel Resources, firma canadiana din spatele proiectului Rosia Montana.

 

Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel, acesta având o avee estimată la circa două miliarde de dolari. 

În România,  ținta lui Steinmetz a fost  zăcămintele de la  Roșia Montană. Acesta,  împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România.

BSG, grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele.

Când locuitorii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată. În 2013, Steinmetz a pus mâna dubios cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari). Departamentului de Justiție al SUA și al FBI au deschis anchete în acest caz. Steinmetz a intenționat să dezvolte afaceri în zona imobiliară însă proiectul Planorama, din Doamna Ghica, București, s-a dovedit un mare eșec.

Tal Siberstein a inceput sa lucreze pentru politicienii din Romania in 2002, la inceput pentru PD-ul lui Traian Basescu, iar in 2004 pentru campania pentru prezidentiale a PSD-istului Adrian Nastase. Ulterior, a devenit si sfatuitorul lui Calin Popescu Tariceanu si al PNL.

Citește și: Tal Silberstein și Beny Steinmetz, arestați în Israel

Tal Silberstein a profitat de relaţiile sale cu şefii statului pentru a obţine avantaje financiare, astfel că acesta a fost implicat, potrivit DNA,  în procesul de revendicare de către Paul Lambrino a unor terenuri şi imobile, procurorii cerând arestarea acestuia.

Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel