Chirieac: Când se va scrie istoria națiunii noastre, acest om va fi pe copertă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

„Când se va scrie istoria națiunii noastre, acest om va fi pe copertă”, a spus Bogdan Chirieac.

Marți, la prezentarea Raportului privind inflația, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a confirmat că BNR a intervenit masiv în piață imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru a limita deprecierea leului și pentru a asigura stabilitatea financiară într-un moment sensibil.

„Am intervenit cu sume mari, chiar foarte mari... Erau și sume importante de plăți de pensii în acea perioadă. A venit ministrul de Finanțe, am discutat, s-au găsit soluții și s-a limitat o depreciere mai mare a cursului”, a declarat Mugur Isărescu. A fost o acțiune decisivă, într-un context în care piața era influențată și de capitaluri speculative, nu doar de ieșirile obișnuite de capital.

Este încă un moment-cheie în care profesionalismul și luciditatea lui Mugur Isărescu au făcut diferența. Așa cum a făcut-o și în trecut. Nu este pentru prima oară când România trece prin crize economice sau momente de cumpănă, iar soluțiile vin de la BNR, sub conducerea neîntreruptă, din 1990 până azi, a celui mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.

În 1999, România era la un pas de incapacitate de plată. Mugur Isărescu a fost numele salvării, atât ca guvernator BNR, cât și ulterior ca prim-ministru. În doar un an de mandat la Palatul Victoria, în acea perioadă, a reușit să stabilizeze economia și să repună România pe orbita europeană.

A repetat performanța în 2009, în plină criză financiară globală, când din nou a fost actorul principal al unui set de decizii care au salvat stabilitatea macroeconomică a țării.

 

2. Foto: Ager... (isarescu_84691300.jpg)

Și acum, ca și în 1999-2000 și 2009, România a avut și un noroc colosal: existența lui Mugur Isărescu și deciziile bune pe care le-a luat. Academicianul Mugur Isărescu, a salvat România de la faliment de mai multe ori în ultimii 35 de ani.

Bogdan Chirieac a spus, la România TV: „În 2000, ca premier, a repus România pe orbita europeană. În 2009, a mai salvat o dată România. Atunci când se va scrie istoria națiunii noastre, Mugur Isărescu va fi pe copertă”.

 

Nu este o exagerare. Într-o țară adesea încercată de instabilitate politică și fiscală, Mugur Isărescu a fost ancora de echilibru. Calm, calculat, respectat în plan internațional și capabil să ia decizii critice în momente limită, el a fost mai mult decât un guvernator: a fost un gardian al stabilității României.

Din 1990 și până astăzi, cu o pauză de un an, Mugur Isărescu a condus BNR, ceea ce-l face cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. Între 1999 și 2000, a fost premier al României. Acum, el urmează să fie reconfirmat în septembrie la conducerea Băncii Naționale, pentru al șaptelea mandat, având susținerea partidelor aflate la Putere. Are un argument principal în favoarea sa, unul care a guvernat România în ultimii ani: stabilitatea. 

3. Inquam Pho... (mugur-isarescu-la-multi-ani-1-august-_inquam_photos_sabin_cirstoveanu_42832900.jpg)

 

Născut în 1949, la Drăgăşani, în Vâlcea, Mugur Isărescu a absolvit Academia de Studii Economice în București. Vreme de 19 ani, din 1971 și până în 1990 a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială. După Revoluție, a fost numit secretar pe probleme economice și monetare al Ambasadei României la Washington. Avea sarcina de a repara și consolida legăturile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel