China: Intervenția în Siria va lovi în economia mondială

xi jinping obama
xi jinping obama

Înaintea întâlnirii liderilor mondiali de la summit-ul G20, din Sankt Petersburg, un oficial chinez a avertizat că o eventuală acțiune militară în Siria ar destabiliza economia lumii prin creșterea prețului petrolului, îndemnând ca soluția finală la problema siriană să fie rodul unei negocieri.

Ministrul de Finanțe chinez, Zhu Guangyao, a spus, joi, citat de New York Times, că ”o intervenție militară în Siria ar avea cu siguranță un impact negativ asupra economiei mondiale, în special în zona prețului petrolului”, exemplificând că o creștere de doar 10$ în prețul petrolului va reduce creșterea economiei mondiale cu 0,25%.

Monedele naționale și indicii piețelor emergente, în special din India, Indonezia și Turcia, s-au resimțit în ultima perioadă, când discuțiile despre un atac în Siria s-au intensificat. Piața chineză nu a suferit modificări.

Liderii mondiali se reunesc astăzi la Sankt Petersburg pentru summit-ul G20, unde va avea loc prima întâlnire dintre Barack Obama și Vladimir Putin, după ce Rusia i-a acordat azil politic expertului IT Edward Snowden. Președintele SUA se va întâlni și cu liderul Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, cu care va discuta, cel mai probabil, pe marginea chestiunii siriene.

China este din principiu împotriva intervențiilor externe în problemele altor state, iar în ceea ce privește situația din Siria, Beijingul s-a arătat sceptic în fața dovezilor privind uzul de gaz sarin al lui Bashar al-Assad.

Siria este un element important pe piața petrolului, mai degrabă prin poziționarea sa geografică, în apropierea canalelor de transport, decât prin propriile producții. Țări din Orientul Mijlociu, mult mai mici din punct de vedere demografic, precum Libia, produc de 10 ori mai mult petrol decât Damascul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel