Republica Populară Chineză are în vedere o rezistență împotriva sancțiunilor americane în cazul în care va invada Taiwanul.
China a organizat o întâlnire de urgență cu bănci interne și străine pentru a vedea cum ar putea proteja activele Beijingului de peste mări de sancțiunile impuse de SUA și aliați în cazul în care ar întreprinde acțiuni militare similare cu invazia Rusiei în Ucraina, a raportat Financial Times.
În timp ce conducerea chineză a menținut un sprijin puternic pentru Rusia pe fondul războiului său împotriva Ucrainei, băncile și companiile chineze au fost precaute în a face afaceri cu firme rusești, de teamă că ar putea declanșa sancțiuni ale SUA. Oficialii chinezi sunt îngrijorați că aceleași măsuri ar putea fi impuse Beijingului dacă ar încerca o invazie a Taiwanului.
Pe 22 aprilie a avut loc o întâlnire între oficiali ai băncii centrale și ai ministerului de finanțe al Chinei, alături directori de la zeci de bănci chineze și străine, au declarat surse pentru Financial Times. Ministerul de Finanțe a spus că la întâlnire au fost prezente toate băncile mari interne și străine care desfășoară afaceri în China, se arată în raport.
Surse au declarat pentru presă că întâlnirea a început cu un înalt oficial al ministerului de finanțe care a spus că guvernul chinez este îngrijorat de capacitatea Occidentului de a îngheța activele în dolari ale băncii centrale ruse. În timp ce oficialii chinezi și reprezentanții băncilor nu au menționat nicio situație militară specifică la adunare, Beijingul a amenințat în mod repetat că va invada Taiwanul în următorii ani.
„Dacă China atacă Taiwan, decuplarea economiilor chineze și occidentale va fi mult mai severă decât [decuplarea de] Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii”, a precizat Financial Times, citând o sursă.
Autoritățile de reglementare chineze au întrebat reprezentanții băncilor ce s-ar putea face pentru a proteja activele de peste mări ale Chinei, în special 3,2 trilioane de dolari SUA (94 trilioane de dolari NT) în rezerve valutare. Activele denominate în dolari ale Chinei variază de la peste 1 trilion de dolari în obligațiuni de trezorerie americane până la clădiri de birouri din New York, mai spune Financial Times.
O altă sursă informată despre întâlnire a declarat pentru presă că nimeni din cadrul adunării nu a avut vreo soluție bună la problemă. Sursa respectivă a spus că sistemul bancar al Chinei nu este pregătit pentru înghețarea activelor sale în dolari sau pentru excluderea din sistemul de mesagerie Swift, așa cum a făcut Occidentul cu Rusia.
Câțiva bancheri au spus că banca centrală ar putea forța exportatorii să schimbe toate veniturile lor valutare în yuani chinezești pentru a susține deținerile interne în dolari, în timp ce alții au spus că guvernul ar putea reduce cota de 50.000 de dolari pe care chinezii au voie să o cumpere anual pentru călătorii în străinătate, educație și achiziții.
Totodată, alți bancheri au fost sceptici că SUA ar putea rupe legăturile economice cu China, având în vedere relațiile comerciale strânse ale celor două țări, scrie Taiwan News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu