EXCLUSIV  Chimioterapie vs. radioterapie. Dr. Matei Bâră (SANADOR): Efectele biologice sunt diferite

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( Ivan Samkov)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( Ivan Samkov)

Dr. Matei Bâră (SANADOR) a explicat care este diferența dintre radioterapie și chimioterapie în tratamentul pacienților oncologici.

"Radioterapia este unul din tratamentele oncologice, este unul din tratamentele locale pa care putem să îl folosim în cazul bolilor oncologice, este u tratament local, ca şi chirurgia. Aceasta este efectuată în funcție de stadiul bolii, de localizare, de multe alte aspecte. Este integrativ în planul de tratament multimodal al fiecărui pacient oncologic dacă are indicaţie. Orice radioterapie la ora actuală este ţintită. Mulţi pacienţi întreabă.

Înainte, acum 30-40 de ani, radioterapia era tot locală dar cu efecte adverse foarte mari, cu toxicități foarte mari şi cu volume foarte mari. La ora actuală, s-a restrâns foarte mult volumul ţintă şi în acelaşi timp s-au putut creşte dozele şi atunci implicit s-au putut creşte eficacitatea acestui tratament pe zona pe care o iradiem. În anumite localizări avem reacții adverse mult mai reduse, comparativ cu anii anteriori. Atunci, da, radioterapia este ţintita", a spus dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.

Sanador

"Efectele biologice ale chimioterapiei şi radioterapiei sunt diferite"

"Efectele biologice ale chimioterapiei şi radioterapiei sunt un pic diferite. Când tratăm un pacient cu o concomitență - adică radioterapie cinci zile pe săptămână, într-o perioadă de timp de câteva săptămâni şi, în acelaşi timp, şi chimioterapie o dată pe săptămână sau o dată la trei săptămâni -  ajutăm să distrugem celulele tumorale şi efectele se adună, dar sunt puțin diferite.

Radioterapia are două efecte mari biologice. Unul din efectele biologice este lipsa ADN-ul celulei tumorale şi al doilea este producerea de radicali liberi de oxigen care indirect distrug celulele tumorale.

Chimioterapia, pe de altă parte, ajută radioterapia pentru că, în ciclul celular de diviziune celulară, avem faze sensibile ale unui tratament şi faze mai rezistente. Ideea e să prindem mai mult celulele în faze sensibile la tratament - ca şi la radioterapie şi chimioterapie - decât în fazele rezistente. Chimioterapia încetineşte ciclul celular şi atunci ajută ca, din punct de vedere statistic, să prindem mai multe celule tumorale în fazele sensibile la tratament.

Radioterapia se face zilnic pentru că avem o şansă mai mare să putem să reducem acest lucru. Acum, bine, mai sun şi alte tipuri de fracționări, dar lucrurile sunt un pic diferite şi indicaţiile sunt mult mai restrânse. Aceasta fracționare de 5 zile pe săptămână şi când adăugăm şi chimioterapia aduce în anumite situaţii în care avem această indicaţie un efect benefic asupra răspunsului tumoral, adică să îl restrângem cât se poate de mult, să distrugem cât se poate de mult formaţiunea tumorală", a mai spus medicul.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel