Centralizarea descentralizării: Două institute de prestigiu se desfiinţează şi devin secții ale Institutului Clinic Fundeni

Ministerul Sănătăţii (MS) a decis desfiinţarea unor institute de pe platforma Fundeni şi reorganizarea acestora într-un singur institut. Așa s-a gândit MS că mai scapă de 6 funcții de conducere, fără să ia în calcul implicațiile. Deciziile administrative legate de transplanturi le ia acum conducerea Institutului Fundeni. Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, unităţi sanitare publice cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, se desfiinţează ca urmare a comasării prin absorbţie şi preluarea activităţii acestora de către Institutul Clinic Fundeni.

În şedinţa de Guvern de marţi a fost aprobată Hotărârea privind reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Transplanturile vor fi decise cel puțin din punct de vedere administrativ de conducerea Institutului Clinic Fundeni

Astfel, în cadrul Institutului Clinic Fundeni vor fi organizate, pe lângă alte structuri, trei centre medicale pentru transplant medular, pentru boli digestive şi transplant hepatic, precum şi pentru uronefrologie, care vor avea independenţă medicală, dar care vor funcţiona fără personalitate juridică. Centrele sunt conduse de un şef de centru, conform prevederilor Legii 95/2006. În noua sa organizare juridică, Institutul Clinic Fundeni va prelua prin protocol de predare-preluare patrimoniul şi personalul unităţilor sanitare care se desfiinţează. Institutul Clinic Fundeni a funcţionat în această organizare încă din anul 1959, având o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, motivează MS.

În anul 2009 s-a luat decizia ca acest institut să fie separat în trei unităţi sanitare, prin înfiinţarea celor două institute - Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni şi Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.

Separarea Institutului Clinic Fundeni a fost determinată de necesitatea realizării unor centre de vârf în care să se desfăşoare în mod coordonat şi sincronizat activitate clinică, de cercetare, experimentală şi didactică. De asemenea, s-a urmărit o fluidizare în organizarea internă, prin reunirea necesităţilor în domeniul chirurgical, clinic, de cercetare sau didactic. Cu toate acestea, în perioada cât au funcţionat separat, în cele trei institute s-au produs numeroase disfuncţionalităţi din punct de vedere organizatoric, mai explică la fel de vag ca și în cadrul comasării spitalelor MS. Cele trei institute s-au confruntat cu imposibilitatea gestionării în mod eficient a spaţiilor, echipamentelor şi a altor bunuri de folosinţă comună. Mai mult, la nivelul celor trei institute au existat dezechilibre în ceea ce priveşte asigurarea resurselor umane necesare funcţionării tuturor structurilor, susțin reprezentanții MS.

Au scăpat de 6 funcții de conducere

În urma reorganizării, se vor reduce la jumătate numărul funcţiilor de conducere, de la 10 funcţii, cât au în prezent cele trei instituţii, la 4 funcţii, cât va deţine noua structură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel