Urmărește emisiunea live


Centrala Zaporojie, răcită în continuare cu apă de la barajul Nova Kahovka. Care este noul nivel critic

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că apa de la barajul Nova Kahokva, afectat de o explozie zilele trecute, continuă să răcească centrala Zaporojie. 

Distrugerea barajului a provocat îngrijorare cu privire la centrala atomoelectrică situată la 150 km în amonte, dar s-a dovedit că operaţiunile de pompare ar trebui "să poată continua chiar dacă nivelul scade sub pragul actual de 12,7 metri", considerat anterior critic, a explicat organismul ONU într-un comunicat, care stabileşte în prezent limita la "11 metri sau chiar mai jos".

"În aceste circumstanţe dificile, acest lucru ne oferă puţin mai mult timp înainte de a putea trece eventual la alte surse de aprovizionare", a subliniat şeful AIEA, Rafael Grossi, aşteptat săptămâna viitoare la faţa locului.

Ce se întâmplă când nu va mai putea fi utilizat barajul



Când barajul nu va mai putea fi utilizat, centrala electrică va recurge la "un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi la rezervoare mai mici şi puţuri la faţa locului care pot furniza apă de răcire timp de câteva luni".

"Este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea", a avertizat Grossi la începutul acestei săptămâni, în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor agenţiei la Viena.

Situaţia rămâne "foarte precară şi potenţial periculoasă", a insistat el joi.

Este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă, precum şi eliminarea unor deşeuri radioactive în mediul înconjurător.

Personalul a introdus deja măsuri de restricţionare a consumului de apă, folosindu-l doar pentru "activităţi esenţiale legate de securitatea nucleară".

AIEA, care are o echipă de experţi la faţa locului, a cerut acces la locul unde se măsoară nivelul apei din rezervor, "pentru a putea efectua verificări independente", scrie Agerpres.

Ucraina şi aliaţii condamnă la ONU atacurile ruşilor asupra evacuatorilor din zona barajului 

"Condamnăm cu fermitate bombardarea zonelor de evacuare şi lansăm un apel autorităţilor ruse să înceteze astfel de atacuri şi să permită echipelor de evacuare să ajute nestingherite populaţiile afectate", a declarat presei ambasadorul ucrainean la ONU, Sergii Kisliţia, înconjurat de omologii săi din mai mulţi state membre ale Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franţa, Regatul Unit, Japonia, Malta, Albania) şi din state membre ale Uniunii Europene.

"De asemenea, solicităm Federaţiei Ruse să permită accesul deplin, sigur şi nestingherit la zonele afectate de pe malul stâng al fluviului Nipru care se află sub controlul armatei sale, astfel încât actorii umanitari, în special Naţiunile Unite şi CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) să îi poată ajuta pe locuitori", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel