Cel mai puternic seism înregistrat vreodată pe Planeta Marte

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dispozitivul InSight Mars al NASA a detectat cel mai puternic seism înregistrat vreodată pe Marte.

Dispozitivul de amartizare InSight Mars al NASA a detectat cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pe o altă planetă: un cutremur estimat cu magnitudinea 5 care a avut loc pe 4 mai 2022, în cea de-a 1222-a zi marțiană a misiunii. Acest lucru se adaugă la catalogul celor peste 1.313 de cutremure pe care InSight le-a detectat de la amartizarea sa, în noiembrie 2018. Cel mai mare cutremur înregistrat anterior a avut magnitudinea estimată de 4,2 și a fost detectat pe 25 august 2021.

InSight a fost trimis pe Marte cu un seismometru extrem de sensibil, furnizat de Centre National d’Études Spatiales (CNES) din Franța, pentru a studia interiorul adânc al planetei. Pe măsură ce undele seismice trec sau reflectă materialul din scoarța, mantaua și miezul lui Marte, ele se schimbă în moduri pe care seismologii le pot studia pentru a determina adâncimea și compoziția acestor straturi. 

Un cutremur cu magnitudinea 5 este un cutremur de dimensiuni medii în comparație cu cele resimțite pe Pământ, dar este aproape de limita superioară a ceea ce oamenii de știință sperau să vadă pe Marte în timpul misiunii InSight. Echipa științifică va trebui să studieze în continuare acest nou cutremur înainte de a putea oferi detalii precum locația sa, natura sursei sale și ce ne-ar putea spune despre interiorul Planetei Roșii.

„De când a amartizat dispozitivul cu seismometru, în decembrie 2018, l-am așteptat pe „cel mare””, a spus Bruce Banerdt, cercetătorul principal al InSight la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din California de Sud, care conduce misiunea.

„Acest cutremur va oferi cu siguranță o noi detalii despre planetă. Oamenii de știință vor analiza aceste date pentru a afla lucruri noi despre Marte în anii următori.”, a adăugat el.

Cutremurul a avut loc în timp ce InSight se confruntă cu noi provocări cu panourile sale solare, care alimentează misiunea. Pe măsură ce locația InSight pe Marte intră în iarnă, există mai mult praf în aer, reducând lumina soarelui. Pe 7 mai 2022, energia disponibilă a misiunii a scăzut chiar sub limita de siguranță, în care nava spațială suspendă toate funcțiile, cu excepția celor mai esențiale, conform jpl.nasa.gov.

O nouă supernovă poate fi văzută pe cerul nopții. Evenimentul cosmic a avut loc acum 63 de milioane de ani

Cătălin Liță, un pasionat de astrofotografie, atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că în această perioadă pe cerul nopții poate fi văzută o nouă supernovă (explozie extrem de puternică a unei stele): 

„În această perioadă suntem martorii încă unei supernove (explozia cataclismică a unei stele) descoperită pe data de 16 aprilie 2022 de către astronomul amator japonez Koichi Itagaki.

Reprezintă un eveniment cosmic ce a avut loc acum circa 63 milioane de ani, în galaxia-gazda NGC 4647 (magnitudine12,5) galaxie spirala intermediara vizibila in constelația Virgo, alături de vecina M60, o galaxie eliptica ceva mai apropiata, situata la 57 milioane de ani lumina de Pământ.

Revenind la supernovă, ea a fost denumită 2022hrs și la momentul descoperirii a strălucit la magnitudine 15. În nopțile în care eu am fotografiat-o, 24 si 26 aprilie, strălucirea sa crescuse la magnitudinea 12,6.

Cercetările pe spectrul luminos ulterioare descoperirii au confirmat că este o supernovă de tip 1a, având ca protagonistă o stea pitică albă, și nu miezul unei stele gigantice, așa cum se întâmplă în cazul supernovelor de tip II.“, a scris Cătălin Liță pe Facebook (vezi imaginea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel