CEDO condamnă Polonia din cauza unei demiteri din Consiliul naţional al magistraturii

Pexels
Pexels

Instanţa supremă a Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat Polonia după demiterea, fără posibilitatea de depunere a unui recurs, a unui membru al Consiliului naţional al magistraturii.

Instanţa supremă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Polonia după demiterea, fără posibilitatea de depunere a unui recurs, a unui membru al Consiliului naţional al magistraturii (CNM), în contextul unor reforme judiciare poloneze criticate deja de mai multe ori, relatează AFP, citat de Agerpres.

CEDO a fost sesizată de un judecător polonez

CEDO a fost sesizată de un judecător polonez, Jan Grzeda, ales în 2016 membru al Consiliului naţional al magistraturii din Polonia pentru un mandat de patru ani, dar exclus în 2018 după o reformă a funcţionării instituţiilor judiciare.

Această reformă a transferat adunărilor judecătorilor către Dietă (camera inferioară a Parlamentului) puterea de a alege judecătorii CNM şi a pus capăt mandatului judecătorilor aleşi în CNM în baza vechiului sistem.

Reforma fusese adoptată de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie, cu o nouă majoritate în Dietă.

Judecătorii Marii Camere a CEDO au reamintit importanţa CNM pentru protecţia independenţei justiţiei în Polonia şi legătura dintre integritatea numirilor judiciare şi cerinţa de independenţă a justiţiei.

Aceştia au apreciat că garanţiile procedurale oferite în cazul demiterii unui judecător trebuie să se aplice şi când un judecător al CNM este demis din funcţii.

Cu o majoritate de 16 la 1, ei au concluzionat că lipsa controlului judiciar în privinţa încetării mandatului lui Jan Grzeda la CNM a încălcat dreptul de acces la o instanţă şi a constituit o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Judecătorul polonez este singurul care s-a opus acestor concluzii. CEDO a obligat Polonia să-i plătească 30.000 de euro lui Jan Grzeda.

În hotărârea lor, magistraţii europeni subliniază că reformele judiciare adoptate în 2017 în Polonia care vizează CNM, instanţele ordinare şi Curtea Supremă au avut ca scop slăbirea independenţei justiţiei.

Din cauza acestor reforme succesive, sistemul judiciar a fost expus la ingerinţe din partea puterilor executivă şi legislativă, deplânge CEDO.

Aceste reforme, care au adus deja Poloniei mai multe condamnări din partea CEDO şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, fac obiectul altor 93 de cereri aflate în prezent pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel