Ce urmează pentru grupul Wagner după moartea lui Evgheni Prigojin?

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Moartea aparentă a bărbatului care l-a umilit pe Putin este o mică surpriză pentru majoritatea observatorilor ruși. Dar poate grupul său de mercenari să supraviețuiască fără el?

În urma „marșului asupra Moscovei” al lui Evgheni Prigojin de acum două luni, șeful CIA, William Burns, a prezis că președintele rus Vladimir Putin își va lua timp înainte de a se răzbuna, scrie The Guardian.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat”, a sugerat Burns la Aspen Security Forum în iulie. „Putin este apostolul suprem al răscumpărării.”

Și în timp ce detaliile exacte despre ceea ce s-a întâmplat rămân tulburi imediat după moartea raportată a șefului mercenar, ceea ce este clar este că Wagner – organizația de mercenari pe care a construit-o Prigozhin – a fost, în esență, mai întâi dezmembrată și apoi decapitată dramatic.

Având în vedere că rolul proeminent al lui Wagner în operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina era deja puternic redus în urma marșului său asupra Moscovei, care l-a stânjenit pe Putin, părea – chiar dacă doar pentru o clipă – că Prigojin încerca să-și recupereze o parte din influența pe care dobândise prin operațiunea sa din Africa, la ordinul Kremlinului.

Prigojin a făcut o declarație în susținerea loviturii de stat din Niger, văzută de unii analiști ca o reamintire a modului în care Wagner servise cândva scopurilor Kremlinului. Săptămâna aceasta a postat un videoclip, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile lui au fost iertate.

În acel videoclip, Prigojin a insistat că recrutează personal pentru operațiuni în Africa, invitând, de asemenea, oameni de afaceri din Rusia să investească bani în Republica Centrafricană prin Russian House, un centru cultural din capitala țării africane.

El survola regiunea Tver, lângă Moscova, împreună cu alți lideri înalți ai Wagner, când avionul său privat a căzut din cer deasupra Rusiei – potrivit unor rapoarte, fiind doborât de apărarea antiaeriană rusă.

Nu numai Prigojin a murit. Cu el în zbor se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria păzind câmpurile petroliere, el fusese implicat în organizarea convoiului Wagner care încerca să conducă la Moscova.

Schimbările din cadrul Wagner

Ceea ce este clar este că Wagner, așa cum a fost odată constituit acest grup, nu mai există.

Potrivit rapoartelor recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în baze din Belarus începuseră să părăsească acea țară, unii nemulțumiți de nivelurile mai scăzute ale salariilor, alții relocându-se pentru a lucra în Africa de Vest. Forța de acolo a scăzut în număr de la peste 5.000 cu aproximativ un sfert.

În Rusia însăși, operațiunile Wagner au fost într-o pauză în ultimele două luni.

Și cu Wagner plecat din Ucraina după ce și-a desfășurat luptătorii pe post de carne de tun în bătălia pentru Bakhmut, poate cea mai mare întrebare este dacă activitatea mercenarilor poate continua sub orice formă viabilă în statele africane.

Cine vine în locul lui Prigojin?

Deși au fost menționate numele posibililor înlocuitori ai lui Prigojin, în mod speculativ, este departe de a fi sigur dacă vreunul dintre ei va fi capabil să-i umple pantofii.

O mare parte din imperiul african al Wagner, combinând operațiuni de dezinformare, interese comerciale tulburi și munca mercenară, s-a bazat pe conexiunile fără scrupule pe care Prigojin și apropiații săi le-au creat de-a lungul anilor. Au existat sugestii, de exemplu, că Wagner a venit în ajutorul juntei militare din Mali, o mișcare care a contribuit la decizia Franței de a pune capăt unei operațiuni militare de aproape un deceniu acolo.

Și în timp ce Kremlinul a curtat recent, mai direct, liderii militari ai țărilor din Sahel, Prigojin a dezvoltat cu asiduitate relații personale cu liderii războiului - lideri militari, politicieni și oameni de afaceri corupți.

Așa cum fostul vice-mareșal aerian britanic, Sean Bell, acum analist militar, a sugerat pentru Sky News în iunie, după marșul lui Wagner asupra Moscovei, fără Prigojin, Wagner nu mai înseamnă nimic.

„Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel