Presa cu simpatii cotroceniste ”desființează” vizita efectuată de premierul Victor Ponta la Washington. Metoda folosită de Sorina Matei, de pildă, este comparația cu vizita președintelui Traian Băsescu. Cel mai puternic argument: Băsescu a fost primit și de Barack Obama, de șeful CIA sau de conducerea Pentagonului, Ponta nu. Explicația, în cazul lui Băsescu, este folosită tot ca argument, de această dată în ceea ce privește rezultatele. Adică ”portocalii” ignoră că președintele României s-a dus în SUA pentru a parafa acordul privind scutul de la Deveselu, deci era normal să se întâlnească, pe linia Apărării, cu oficialii americani. Pe de altă parte, Ponta nu avea de ce să se vadă cu responsabili din acest domeniu, mai ales că atribuții de securitate, în România, are președintele. Iar în cazul scutului, toată clasa politică românească a susținut demersul, nu este meritul exclusiv al președintelui.
Ce spun analiștii neutri despre vizita în SUA? Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA, este de părere că, în termeni populari, despre vizită se poate vorbi ”de bine”.
-În competiția internă cu Traian Băsescu, putem considera că premierul a mai înscris un punct, spune prof. Țăranu. Pe de altă parte, premierul a făcut și un lucru util pentru țară. Relația cu SUA nu este doar necesară, ci și inevitabilă. Orice contact politic cu oficialii americani este util, în această perspectivă. Nu există nicio altă soluție de politică externă sau de securitate pentru România, în acest moment, în afară de Statele Unite.
-Care ar fi părțile pozitive ale efortului diplomatic de la Washington?
-Partea bună este că premierul s-a întâlnit cu Joe Biden. Acesta nu este doar președintele Senatului american și vicepreședintele SUA, ci și o personalitate foarte influentă în politica externă din SUA. Acesta este și motivul pentru care Obama l-a adus pe Biden la Casa Albă. Este bine că Ponta a putut să-și spună punctul de vedere, să explice și poziția lui, nu doar ceea ce aflau până acum americanii, dintr-o singură perspectivă. Până la această vizită, în SUA ajungeau nemijlocit doar semnale dintr-o anumită parte a societății românești. Care, cum se știe, este extrem de polarizată. Alt aspect pozitiv este că premierul a încercat să dezvolte și o linie intelectuală în relația cu SUA, pe segmentul schimburilor culturale, al educației și cercetării.
-Care sunt cele negative?
-În opinia mea, delegația românească nu a reușit să se întâlnească la vârf cu oficialii marilor companii din energie. Am văzut că premierul a avut o deschidere în zona economică, dar nu știu dacă reprezentanții companiilor cu care s-a întâlnit vor putea lua decizii importante.
-E posibil să nu fim atât de importanți pe cât ne credem, în domeniul petrolier?
-Asta este părerea mea: ne supraevaluăm, ne credem prea importanți, vrem să fim rugați. Eu n-am văzut nicio cifră concretă, nu avem date certe privind rezervele de gaze de șist și iată că a izbucnit o adevărată isterie națională, ne închipuim că se bat străinii pe resursele noastre. Care resurse, s-ar putea să nici nu existe. Nu știm, că nu i-am lăsat să le exploreze. Marea noastră problemă nu este situația din Pungești, ci riscul ca investitorii să plece în Ucraina sau republica Moldova. Ne imaginăm că suntem mari producători pentru că am fost odată Kuweitul Europei. Dar asta s-a petrecut la începutul industrializării. Sonda de pe stemă nu mai era necesară, chiar dacă rezista comunismul, pentru că ni s-au cam terminat rezervele. Și în loc să ne întrebăm ce facem, ce strategii adoptăm, ne certăm unii cu alții.
-Analiștii cu viziuni băsiste spun că vizita în SUA a fost un eșec...
-Acuma, ei ce să zică? Pot să spună ceva de bine despre Ponta? Din păcate, nu există o percepție a interesului național, ci doar a interesului personal sau de grup. Și dacă s-ar fi văzut cu Obama, ei tot spuneau că vizita a fost un eșec. Dacă mă întrebați pe mine, cred că nu s-a negociat o vizită la acest nivel. Nici nu s-ar fi putut negocia, dacă nu era de acord președintele Băsescu. Obama se întâlnește foarte rar cu premierii unor țări în care există funcția de președinte. Normal, cu premierul Marii Britanii se întâlnește șeful Executivului american, la fel cu cancelarul Germaniei, țară unde președintele are altă putere. Noi nu suntem nici Germania, nici Israel, avem și altă capacitate de influențare și altă structură de reprezentare. Dacă vorbim de șeful statului, atunci Obama se întâlnește cu Băsescu.
Cinci semnale pozitive din SUA. De ce nu este lăudat Victor PontaFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News