Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat / Foto: Pixabay, de Gisela Merkuur
Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat / Foto: Pixabay, de Gisela Merkuur

Află în articol ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat.

Probabil v-au spus și vouă părinții în copilărie că dacă cumva veți înghiți guma de mestecat aceasta va rămâne lipită de stomac și vă veți îmbolnăvi. Este clar o afirmație falsă, menită să sperie copiii și să-i dezobișnuiască de tentația de a înghiți guma și nimic mai mult. Dar totuși, ce se întâmplă în cazul în care în mod accidental înghiți guma de mestecat? 

Află că guma de mestecat este indigestă. Mai exact, ingredientele din care este realizată (de regulă, la bază se află rășină sintetică) nu pot fi digerate de enzimele gastrice, însă guma de mestecat va „traversa” sistemul digestiv și va fi eliminată din organism prin defecare, scrie romedic.ro.

Medicii gastroenterologi au confirmat că endoscopiile și colonoscopiile nu detectează niciodată în stomac sau intestine gumă de mestecat mai veche de 10 zile. De obicei, guma de mestecat este eliminată după aproximativ două zile.

Când se poate produce blocarea sistemului digestiv

Trebuie menționat, totuși, că sistemul nu funcționează atât de bine, indiferent de condiții. Dacă înghiți mai multe gume de mestecat într-o perioada scurtă de timp, sistemul digestiv se poate bloca. Acest lucru se poate întâmpla mai ales la copii, care au tractul digestiv mai îngust decât al adulților, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.

Ce se întâmplă dacă mesteci gumă mai mult de 20 de minute

Potrivit unui studiu citat de Asociaţia Americană a Dentiştilor, cei care mestecă gumă timp de 20 de minute după ce mănâncă îşi protejează dinţii împotriva cariilor, scrie The Guardian. Este vorba, desigur, de guma fără zahăr care conţine sorbitol sau xylitol, îndulcitori care au foarte puţine calorii sau chiar deloc. Efectul benefic este susţinut de alte 19 studii concentrate pe reducerea riscului de carii la consumatorii de gumă. Comisia Europeană chiar a catalogat xylitolul drept un ingredient benefic pentru sănătatea orală.

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Louisiana a arătat că persoanele care au mestecat gumă după masa de prânz, pentru mai mult de 10 minute, au avut mai puţine pofte de mâncăruri grase şi fastfood pe parcursul zilei. Vezi mai mult AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel