Ce se întâmplă dacă mesteci gumă mai mult de 20 de minute

Contrar aşteptărilor, guma de mestecat are numeroase beneficii pentru sănătate / Foto: Pexels
Contrar aşteptărilor, guma de mestecat are numeroase beneficii pentru sănătate / Foto: Pexels

Despre guma de mestecat s-au spus multe. Unii consideră că este un obicei dezgustător, alţii că este ceva sănătos. Un studiu recent scoate la lumină detalii neştiute despre efectele gumei de mestecat.

Potrivit unui studiu citat de Asociaţia Americană a Dentiştilor, cei care mestecă gumă timp de 20 de minute după ce mănâncă îşi protejează dinţii împotriva cariilor, scrie The Guardian. Este vorba, desigur, de guma fără zahăr care conţine sorbitol sau xylitol, îndulcitori care au foarte puţine calorii sau chiar deloc. Efectul benefic este susţinut de alte 19 studii concentrate pe reducerea riscului de carii la consumatorii de gumă. Comisia Europeană chiar a catalogat xylitolul drept un ingredient benefic pentru sănătatea orală.

Aliat de nădejde la dietă

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Louisiana a arătat că persoanele care au mestecat gumă după masa de prânz, pentru mai mult de 10 minute, au avut mai puţine pofte de mâncăruri grase şi fastfood pe parcursul zilei. Cei care au mestecat gumă la un interval cuprins între una şi trei ore după ce au servit masa au avut pofte mai scăzute de alimente bogate în calorii şi, în schimb, au poftit la "ceva uşor" ca salate, iaurturi sau un fruct.

Îmbunătăţeşte memoria

Te-ai fi gândit vreodată că guma de mestecat ar putea să-şi ajute creierul să stocheze mai bine informaţia? Este adevărat. Dacă mesteci gumă mai mult de un sfert de oră şi studiezi sau înveţi pentru examene în acelaşi timp, vei constata că începi să asimilezi tot ce citeşti mult mai repede. Contrar a ceea ce ai tot auzit de pe la părinţi şi bunici, în copilărie, cum că dacă mesteci în timp ce citeşti sau înveţi...îţi mesteci minţile. Află acum că era doar o scuză ca să te facă să fii mai implicat la ore, însă asta nu înseamnă că îţi scade concentrarea. Dimpotrivă. Chiar este recomandată în timpul şofatului pe curse lungi, deoarece ajută la concentrare şi reacţii în trafic şi creşte atenţia pentru semnele de circulaţie, curbe, pietoni şi vehicule din contrasens, arată un studiu efectuat în Australia. De asemenea, mestecatul gumei a fost corelat şi cu scăderea stărilor de somnolenţă pe timpul zilei, potrivit unei cercetări efectuate de către oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea Coventry.

De ajutor, dacă suferi de sindromul gurii uscate

În cazul în care ai gura uscată, o soluţie eficientă este mestecatul gumei. Acest obicei creşte cu până la zece ori producţia de salivă, ajutând la reducerea simptomelor sindromului de gură uscată, care poate apărea din diverse cauze, printre care unele medicamente, fumatul sau afecţiuni care afectează glandele salivare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel