Ce s-a întămplat după ce sonda DART a lovit asteroidul Dimorphos - Foto

captură video NASA
captură video NASA

Specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" au indicat, printr-o fotografie, ce s-a întâmplat după ce sonda NASA Dart a lovit asteroidul Dimorphos. 

"Am aflat ce s-a întâmplat în urma ciocnirii sondei spațiale DART cu asteroidul Dimorphos, satelitul lui Didymos.

Acum, satelitul se rotește mai repede în jurul lui Didymos. Asta înseamnă că orbita lui s-a micșorat, deci asteroidul a fost încetinit de ciocnire.

Iată o imagine în care se vede praful aruncat în spațiu la ciocnire, care se întinde pe mii de kilometri. Imaginile sunt luate de un nano-satelit al Agenției Spațiale Italiene, care a călători cu sonda până la asteroid", au scris cei de la Observator pe Facebook. 

Nava misiunii Dart a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid într-un test de apărare a Pamântului

Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Este 'un moment decisiv pentru apărarea planetei şi un moment decisiv pentru umanitate', a subliniat el. Ar fi fost deja 'considerat ca un succes imens' dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute', a adăugat Bill Nelson. Cu această misiune, 'NASA a dovedit că putem apăra planeta', a spus el.

Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri şi nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră.

Dacă obiectivul rămâne relativ modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum 'Armageddon', această misiune fără precedent de 'apărare planetară', numita Dart (lance), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ar putea lovi Pamântul. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Oamenii de ştiinţă propun o nouă modalitate de a căuta viaţa pe alte planete

Diverse plante şi microorganisme emit gaze care le ajută să elimine toxinele şi un grup de oameni de ştiinţă consideră că aceste gaze ar putea oferi dovezi ale existenţei vieţii pe alte planete. Aceste tipuri de gaze sunt produse atunci când un organism adaugă carbon şi trei atomi de hidrogen unui element chimic nedorit într-un proces numit metilare. Este un proces atât de răspândit pe Pământ, încât se aşteaptă ca viaţa în altă parte "să-l ducă la îndeplinire", a spus Michaela Leung de la Universitatea din California Riverside. Acest proces poate transforma toxinele potenţiale în gaze care plutesc în siguranţă în atmosferă. Dacă aceste gaze ar fi detectate în atmosfera unei alte planete prin telescoape, ar fi indicatori ai existenţei vieţii undeva pe acea planetă.

Un gaz metilat, bromura de metil, are mai multe avantaje faţă de alte gaze utilizate în mod tradiţional în căutarea vieţii în afara sistemului solar, potrivit lui Leung, care a condus un studiu publicat în "Astrophysical Journal". Acest gaz rămâne în atmosferă mai puţin timp decât gazele tradiţionale de biosemnal şi, dacă este găsit, "cel mai probabil a fost produs nu cu mult timp în urmă şi, orice l-a făcut, încă îl produce", a spus el. De asemenea, bromura de metil este mai probabil să fi fost produsă de ceva viu decât un gaz precum metanul, care poate fi produs de microbi. Dar ar putea fi şi produsul unui vulcan sau al unui alt proces geologic.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel