Oamenii de ştiinţă propun o nouă modalitate de a căuta viaţa pe alte planete

Fotografie de la Miriam Espacio, Pexels
Fotografie de la Miriam Espacio, Pexels

Apare o nouă modalitate de căutare a vieţii în afara planetei noastre. 

Diverse plante şi microorganisme emit gaze care le ajută să elimine toxinele şi un grup de oameni de ştiinţă consideră că aceste gaze ar putea oferi dovezi ale existenţei vieţii pe alte planete. Aceste tipuri de gaze sunt produse atunci când un organism adaugă carbon şi trei atomi de hidrogen unui element chimic nedorit într-un proces numit metilare. Este un proces atât de răspândit pe Pământ, încât se aşteaptă ca viaţa în altă parte "să-l ducă la îndeplinire", a spus Michaela Leung de la Universitatea din California Riverside. Acest proces poate transforma toxinele potenţiale în gaze care plutesc în siguranţă în atmosferă. Dacă aceste gaze ar fi detectate în atmosfera unei alte planete prin telescoape, ar fi indicatori ai existenţei vieţii undeva pe acea planetă.

Un gaz metilat, bromura de metil, are mai multe avantaje faţă de alte gaze utilizate în mod tradiţional în căutarea vieţii în afara sistemului solar, potrivit lui Leung, care a condus un studiu publicat în "Astrophysical Journal". Acest gaz rămâne în atmosferă mai puţin timp decât gazele tradiţionale de biosemnal şi, dacă este găsit, "cel mai probabil a fost produs nu cu mult timp în urmă şi, orice l-a făcut, încă îl produce", a spus el. De asemenea, bromura de metil este mai probabil să fi fost produsă de ceva viu decât un gaz precum metanul, care poate fi produs de microbi. Dar ar putea fi şi produsul unui vulcan sau al unui alt proces geologic.

Omul de ştiinţă a indicat că există puţine moduri de a crea bromură de metilen prin mijloace non-biologice, "deci este mai mult un indicator al prrezenţei vieţii, dacă este găsită". Deşi bromura de metil este extrem de comună pe Pământ, nu este uşor de detectat în atmosfera noastră din cauza intensităţii luminii ultraviolete de la Soare, dar studiul indică faptul că ea s-ar găşi în cantităţi mari la alte tipuri de stele mai mici, mai reci şi mai abundente, precum piticele roşii M.

Din acest motiv, cercetătorii sunt optimişti că astrobiologii vor începe să ia în considerare bromura de metil în viitoarele misiuni şi în planificarea capabilităţilor telescoapele care vor fi lansate în următoarele decenii. Echipa vrea să investigheze posibilitatea ca alte gaze metilate să servească drept ţinte în căutarea vieţii extraterestre, deoarece acest grup de gaze este asociat în special cu viaţa, scrie Rador. 

Nava misiunii Dart a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid într-un test de apărare a Pamântului - Video

O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid, proiectând o navă pe suprafaţa acestuia la sfârşitul lunii septembrie în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care va permite omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, relatează AFP. 

Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel