Ce este Comunitatea Politică Europeană: proiectul unei ”Confederații Europene”

Liderii UE reuniți la Bruxelles la summit au discutat, pentru prima dată, noul proiect al unei comunități politice europene.

Scopul este de a crea o nouă forță geopolitică alternativă la Rusia și de a primi în ”Familia europeană” statele care nu fac parte din UE.

Propunerea făcută de Franța, care a găsit deja feedback pozitiv din partea mai multor guverne, a fost inclusă în documentul de concluzii  la paragraful ”Europa Mare”, potrivit Europa Today.

”Obiectivul – se arată în document – ​​este de a oferi o platformă de coordonare politică pentru țările europene de pe tot continentul”. O modalitate de a ”integra” statele europene care nu au aderat la UE. 

Tema integrării și protejării ”vecinătății” UE care nu face parte din Uniune a apărut cu aroganță după agresiunea rusă asupra Ucrainei. Pe lângă statul invadat direct de trupele Moscovei, multe alte țări europene se află acum sub influența Kremlinului care își exercită ”puterea” militară și politică.

”Scopul – continuă concluziile summit-ului UE – ar fi promovarea dialogului politic și a cooperării pentru abordarea problemelor de interes comun în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității continentului european”.

”Acest cadru – au precizat liderii – nu va înlocui politicile și instrumentele existente ale UE, în special extinderea, și va respecta pe deplin autonomia decizională a Uniunii Europene”.

Discuția liderilor UE s-a oprit deocamdată la simpla definire a noului proiect, cu promisiunea de a reveni în curând la subiect. Prima întâlnire a noii comunități va avea loc la Praga în toamna anului viitor. 

Obiectivul declarat al președinției franceze a Consiliului UE, ajunsă acum în ultimele zile de mandat, este acela de a crea o nouă forță geopolitică alternativă la Rusia, bazată pe valorile UE, dar și de a primi în ”familia europeană” Statele care astăzi fac parte din Europa doar geografic, fără a trece prin procesul greoi de aplicare. 

Un fel de confederație europeană în care ar putea intra, pe lângă cele 27 de țări UE, toate statele care aspiră să adere la UE: din Ucraina și până în Moldova, trecând prin Georgia și Bosnia și Herțegovina, dar incluzându-le și pe cele care preferă să rămână afară din UE, cum ar fi Norvegia și Elveția.

Citește și...

Macron anunță prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

O primă reuniune a aşa-numitei Comunităţii Politice Europene (CPE) va avea loc în Republica Cehă până la sfârşitul anului, a anunţat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, autorul acestei iniţiative, transmite AFP. 

Vom invita (ţări) de la Islanda până la Ucraina, a spus Macron la o conferinţă de presă după summitul european de la Bruxelles. Această platformă de dialog politic şi cooperare, care include în special ţările care aspiră să adere la UE, se va face pe o bază geografică şi de valori, a adăugat preşedintele francez, care s-a declarat mulţumit de existenţa unui consens foarte larg asupra acestei iniţiative în discuţiile între statele membre ale UE.

S-a convenit ca prima reuniune să se desfăşoare în Republica Cehă, în cadrul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE pe care această ţară o preia de la 1 iulie, a precizat Macron. Potrivit unei surse europene, reuniunea ar putea avea loc în octombrie. Unul dintre principalele obiective ale CPE ar fi combaterea influenţelor externe, în special cele ale Rusiei, dar şi articularea în viitor a relaţiilor ansamblului ţărilor europene cu Rusia.

Ideea lui Macron este de a structura politic relaţiile între UE şi statele din vecinătatea sa

Ideea preşedintelui francez este de a structura politic relaţiile între UE şi statele din vecinătatea sa, mai ales cele care au statutul de candidat pentru aderarea la UE sau doresc să-l obţină; ar fi o formă de a le apropia pe acestea de UE prin politici de cooperare, cum ar fi de pildă cele energetice sau de politică externă.

CPE ar putea cuprinde, pe lângă statele UE, pe cele care fac parte din Spaţiul Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), Elveţia, Marea Britanie, statele din Balcanii Occidentali (Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo) şi ţările parteneriatului estic, respectiv Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel