Cărți de colorat pentru adulți, terapie antistres. Mit sau realitate?

Cărțile de colorat pentru adulți reprezintă o nouă tendiță în domeniul terapiilor antistres. Cei mai mulți adepți sunt din rândul femeilor, care redescoperă plăcerea coloratului din copilărie. Este un simplu fenomen la modă sau funcționează cu adevărat împotriva stresului?

Cărțile de colorat pentru adulți sunt în topul vânzărilor, inclusiv în România. Deși coloratul este o activitate care ne trimite cu gândul la copilărie, tot mai mulți adulți își găsesc liniștea în această activitate. Cum explică psihologii această tendinţă a adulţilor?

Cărți de colorat pentru adulți: terapie antistres ori semn de regres?

Sunt psihologi care spun că, pentru adulţi, coloratul cărţilor este o activitate captivantă, care induce o stare de linişte şi alungă stresul. Alţii o califică mai degrabă în sfera activităţilor obsesionale, fiind vorba despre gesturi simple, infantile şi repetitive. În opinia psihologului francez Sophie Marinopoulos, este vorba despre modul în care adultul îşi regăseşte un refugiu din copilărie. „Când copiii sunt neliniştiţi, acest tip de activitate favorizează calmul", adaugă specialista. „Copilul intră în contact cu lumea prin activităţi ritmate şi repetate, care încep din primele zile de viaţă prin nevoia de a fi hrănit regulat. Foarte repede se obişnuieşte cu acest ritm, iar rutina îl ajută să se simtă în siguranţă, să cunoască mediul înconjurător prin experienţe repetitive. Rutina îl ajută să-şi învingă teama de tot ceea ce este nou", explică Sophie Marinopoulos, citată de destinationsante.com

Relaxare prin culoare

La rândul său Jean-Pierre Royol, psiholog intervievat de dostissimo.fr, este de părere că virtuțile antistres ale coloratului sunt veritabile. „Crearea unui model colorat, în liniște, este o activitatea foarte relaxantă pentru adulții hiper stresați”, confirmă expertul. 

Din perspectiva terapiei prin artă, relaxarea vine atât din senzațiile vizuale provocate de culori, cât și din gesturile repetitive. „Este un fel de hipnoză care induce relaxarea psihică și chiar adormirea”, explică Jean-Pierre Royol. 

Specialistul recunoaște că poate fi o activitate regresivă. „Dar această activitate răspunde unei nevoi de a scăpa de griji într-o lume plină de responsabilități și control”, adaugă psihologul. A petrece un timp folosind o cutie de creioane colorate și o carte cu modele este cam același lucru cu mersul pe trotinetă la serviciu - o altă tendință din ce în ce mai vizibilă în societatea modernă. Se pare că omul modern are nevoie de aceste refugii în copilărie. 

În cărțile de colorat pentru adulți nu există reguli, nu există limite. Poți da frâu liber imaginaţiei şi să te bucuri de beneficiile terapiei prin artă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel