Cancerul, simptome care nu trebuie ignorate

Nimănui nu-i place cuvântul cu „C”. Cancerul este boala cea mai înspăimântătoare, dar dacă este depistată din timp, șansele de supraviețuire sunt mari. Evident, unele dintre simptomele asociate cu această boală pot fi date și de alte afecțiuni, dar ar fi mai bine să verifici din timp, la medic, de ce le ai, ca să să fii în sigranță și să nu regreți mai târziu.

O parte dintre simptomele asociate cancerului pot fi date și de alte afecțiuni, unele minore, dar când ne gândim că această boală este „ucigașul" numărul 2 la nivel mondial, anual fiind responsabil de moartea a 8,8 milioane de oameni (statistica OMS, 2015), parcă e mai bine să mergem la doctor ca să fim siguri că nu avem așa ceva.

Iată 11 simptome ale cancerului care nu trebuie ignorate. Aveți grijă mai ales la ultimul, pentru că e de prea multe ori interpretat greșit!

1. Oboseală persistentă

Starea permanentă de oboseală poate ascunde multe lucruri, unul dintre acestea fiind cancerul. Atât cancerul de colon cât și leucemia pot avea acest simptom. Dacă sunteți obosit mai mult decât ceea ce simțiți că ar fi normal sau pentru o perioadă mai lungă de timp, mergeți la doctor.

2. Slăbire drastică, bruscă și inexplicabilă

Dacă vi se întâmplă să slăbiți „peste noapte” fără a ține vreo dietă sau a avea o explicație logică, asta ar putea ascunde o problemă foarte gravă. Multe forme de cancer provoacă o scădere drastică în greutate, la un moment dat, așa că e bine să fiți atent la acest detaliu.

3. Durerea persistentă

Durerea constantă care nu pare să aibă o cauză anume ori un motiv bine întemeiat poate fi simptom al unei forme de cancer, mai ales dacă luați un tratament și acesta nu funcționează. În funcție de unde este localizată durerea persistentă, ea poate fi simptom al unei tumori la creier, rect, ovar sau colon.

4. O umflătură ciudată

Dacă descoperiți undeva pe corp o îngroșare sau o umflătură care a apărut inexplicabil, asta ar trebuie să vă dea de gândit și să vă facă să mergeți la doctor ca să verificați ce e. Poate fi o tumoră, așa că mai bine programați un consult.

5. Febra

Cancerul afectează sistemul imunitar, ceea ce rezultă în febră care apare regulat atunci când n-ai niciun motiv să o faci. Simptomul este mai des întâlnit la pacienții cu cancer în faze avansate, dar apare devreme în formele sangvine, precum limfom sau leucemie.

6. Schimbări la nivelul pielii

Cancerul de piele este, de fapt, cea mai comună formă, iar cel mai bun mod de a-l depista este să detectezi schimbările care apar pe piele.
Fiți atenți la apariția unor pistrui neobișnuiți, alunițe și pete negre, dacă își schimbă dimensiunea și culoarea, și mergeți imediat la doctor. Pielea înroșită și sângerările la nivelul ei pot fi, de asemenea, simptome îngrijorătoare.

7. Tusea persistentă

Dacă aveți o tuse care pare să nu mai treacă, asta ar putea să fie mai mult decât o răceală banală. Dacă tusea este însoțită de dureri în piept, spate sau zona umerilor - ar trebui să verificați la doctor ce o provoacă.

8. Mersul prea des la toaletă

Dacă brusc aveți nevoie să mergeți la taletă mai des decât înainte ca să vă goliți vezica, acesta ar putea un simptom de cancer. Diareea și constipația pot fi și ele semne ale cumplitei boli. Simptomele cancerului de prostată includ și durere atunci când urinați și apariția sângelui în urină.

9. Sângerări inexplicabile

Dacă începeți să tușiți cu cu sânge, ar putea fi simptomul unei forme de cancer. Alte forme de sângerări care ar trebui să vă pună în gardă sunt cele vaginale (nu menstruale) și cele anale.

10. Probleme la înghițirea mâncării

Dacă vă chinuiți să înghițiți sau aveți probleme de indigestie, acestea ar putea fi simptomele unui cancer de stomac, de esofag sau de gât. Aceste simptome nu sunt, în mod normal, asociate cu cancerul, dar este mai bine să verificați ce se întâmplă.

11. Alte simptome

Simptomele anunțate până acum, preluate de pe activefeel.com, sunt comune, dar sunt alte lucruri la care ar trebui să fim atenție. Printre acestea din urmă se numără picioarele umfate inexplicabil și modificări generale ale funcționării organismului. Din nou, acestea ar putea să ascundă alte afecțiuni, sau ar putea fi rezultat al unor tratamente, dar e întotdeauna mai bine să „sufli și-n iaurt", cum se spune, decât să-ți pară rău mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel