Cancerul poate fi prevenit! Iată cum

Circa 50% dintre cancere pot fi prevenite dacă renunțăm, în viața de zi cu zi, la câțiva factori de risc care duc la apariția lor, arată Organizația Mondială a Sănătății. Doi experți australieni au pus la punct un ghid care ne arată care sunt lucrurile care ne îmbolnăvesc și cum să renunțăm la ele.

8,8 milioane de persoane au murit din cauza unei forme de cancer în 2015, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Cancerul este, practic, a doua cauză majoră de deces la nivel mondial.

Cancerul pulmonar, cel de prostată, colorectal, sde tomac și de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați, în timp ce cancerul colorectal, de sân, de plămâni, de col uterin și de stomac sunt cele mai frecvente în rândul femeilor.

Rata mortalității a început să scadă acolo unde sunt disponibile tratamente mai eficiente, inovative, iar screeningul populației pentru formele mai răspândite ale bolii, permite identificarea acestora din timp, când ele pot fi vindecate. Dar în restul lumii?

În România, anual, se diagnostichează circa 80.000 de cazuri noi de boli oncologice.

Deci, ce e de făcut?

În primul rând, între 30 și 50% dintre cazurile de cancer sunt prevenibile, arată Organizația Mondială a Sănătății. Și este chiar foarte simplu, arată doi experți australieni, care au conceput un „Ghid pentru prevenirea cancerului" pentru publicul larg.

Ei sunt Ian Olver, profesor de Studii Translaționale ale Cancerului și director al Institutului de cercetare Sansom de la Universitatea Australia de Sud și Fred Stephens, profesor emerit și fost șef al Departamentului de Chirurgie de la Universitatea din Sydney.

„Ghidul pentru prevenirea cancerului" se găsește și în România. Cuprinsul volumului apărut la Editura ALL conține informații esențiale despre „Ce este cancerul?", „ce cauzează cancerul", ce schimbări ale stilului de viață pot preveni cancerul, prezintă și factorii de risc, dar și cercetări de ultimă oră legate de riscul de apariție al cancerului în varii situații.

În principal, schimbările propuse de cei doi experți sunt foarte la îndemână, pentru că presupun eliminarea din viața de zi cu zi a unor factori de risc.

Ce ar trebui să schimbăm în stilul nostru de viață

„Nu vă puteți alege familia sau mutațiile genetice pe care le-ați pute amoșteni și care v-ar predispune să faceți cancer. Cu toate acestea, există factori de risc legați de stilul de viață pe care îi puteți controla", notează autorii.

- Fumați? Ar fi bine să renunțați acum!

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumul de tutun are mai mult de 7.000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și mai mult de 50 sunt cunoscute că fiind cancerigene.

„Nimic nu este mai eficient pentru prevenirea cancerului decât renunțarea la fumat. Acest lucru este valabil chiar în condițiile în care procentul adulților care fumează zilnic a scăzut constant. (...) Știați că fumatul contribuie cu o cincime la povara totală a cancerelor și că este asociat cu 16 tipuri diferite de cancer, nu doar cu cel pulmonar?" întreabă experții.

Profesorii Ian Olver și Fred Stephens prezintă, în Ghid, și modalități de renunțare la acest viciu. „O metodă de încercat la început ar fi să renunțați brusc. Să aruncați pachetul de țigări și să nu mai cumpărați altul", notează ei.

„Beneficiile pentru starea de sănătate încep aproape imediat după renunțarea la fumat, căci organismul începe să se repare singur. După doar 6 ore, pulsul și tensiunea arterială vor scădea. După o zi, toată nicotina a fost eliminată din organism, iar nivelul monoxidului de carbon din sânge scade drastic, ceea ce permite un aflux sporit de oxigen"

- Sunteți gras sau obez și nu faceți niciun exercițiu fizic?

„Suntem ceea ce mâncăm! (...) Dacă ne gândim la greutatea în exces și la sănătate, primele lucruri care ne vin în minte sunt diabetul sau bolile cardiovasculare. Totuși, se estimează că un sfert dintre toate cancerele ar putea fi prevenite prin opțiuni alimentare sănătoase și exerciții fizice adecvate", arată Ian Olver și Fred Stephens.

Cele mai multe dintre sfaturile date de cei doi profesori sunt „,de bun simț". Vă prezentăm două dintre ele:

„O dietă care favorizează fructele și legumele proaspete în defavoarea alimentelor procesate, pline de grăsimi, va fi considerată întotdeauna sănătoasă".

„Carnea procesată conține o concentrație mare de substanțe chimice (compuși N-nitroși) care pot fi transformate de bacteriile din intestin în produse cancerigene".

„Sportul vă poate ajuta să preveniți cancerul - dar numai dacă vă apucați odată!", atrag atenția experții.

- Vă place alcoolul? Uitați de el!

„Poate fi surprinzător sau chiar îngrijorător pentru unii că un obicei atât de obișnuit, cum este consumul de alcool, crește riscul de cancer. Cu toate acestea, până la 6 din 100 de cancere pot fi cauzate de consumul îndelungat de alcool. Acesta a fost asociat cu apariția cancerului de laringe și de esofag, mai ales dacă persoana respectivă este și fumătoare. Poate nu pare surprinzător că estelegat de cancerul hepatic, cu atât mai mult cu cât este consumat în prezența unei infecții cu hepatită B. (...) Alcoolul reprezintă un factor al stilului de viață, care poate fi modificat", atrag atenția profesorii Ian Olver și Fred Stephens.

- Nu te protejezi de razele soarelui? Mare greșeală!

Protecția împotriva radiațiilor UV puternice reduce leziunile pielii care produc cancerul de piele și îmbătrânirea prematură a acesteia. E bine să vă acoperiți cât mai mult din suprafața corpului și să să folosiți loțiuni: inscripționate FPS (factor de protecție solară) de cel puțin +30 (filtrează 96,7% din UV); să aibă specificația „spectru larg", pentru că blochează atât UVA (radialiile lungi) cât și UVB (radiațiile mai scurte).

„Utilizați loțiunea cu 20 de minunte înainte să vă expuneți la soare!", arată Ian Olver și Fred Stephens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel