EXCLUSIV  Cancer și dureri care nu trec. Dr. Matei Bâră (SANADOR), exemplul care arată de ce prevenția e atât de importantă

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr. Matei Bâră (SANADOR) a spus că se confruntă tot mai des cu pacienți care ajung mult prea târziu la medic, în stadii avansate, când șansele de supraviețuire sunt reduse, de aceea prevenția are rol extrem de important.

„În primul rând, prevenția este foarte importantă. Un pacient poate să fie diagnosticat cu o anumită simptomatologie inițială, alți pacienți pot fi diagnosticați efectiv la un control periodic. Sunt destul de multe paciente care povestesc că au descoperit un cancer mamar la ecografia periodică sau la o mamografie. Atunci, în această situație, dacă nu-și făceau ecografia sau mamografia la timp, se trezeau peste un an cu o formațiune mai mare. Este foarte importantă prevenția!”, a spus Matei Bâră, medic specialist radioterapie, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Sanador

„La cancerele mamare, se recomandă ecografie sub 40 de ani, mamografie, peste 40 de ani. La cancerele colorectale, în special dacă avem și componenta familială, o colonoscopie, tușeu rectal, măcar după vârsta de 40 de ani, chiar și un consult de genetică pentru a vedea predispoziția genetică a fiecărui pacient. La cancerul de prostată, tușeu rectal după vârsta de 50 - 60 de ani, e recomandată și efectuarea unui PSA, anual sau la doi ani, după recomandarea urologului. La cancerul de col uterin, Babeș Papanicolau, testarea HPV. Și vaccinul anti-HPV este foarte important, pentru că în Europa de Vest, cancerele de col uterin sunt doar în stadii incipiente la care se efectuează doar o intervenție chirurgicală de minimă anvergură, în care nu se scoate tot colul uterin, ci doar porțiunea inferioară a acestuia. La cancerul de cap și gât și tot ce este sferă digestivă, este foarte importantă o alimentație corectă, hidratare corectă, fără fumat, fără alcool”, a mai zis medicul Matei Bâră.

„Dacă pacientul are dureri în corp și acele dureri persistă, nu trebuie să stea și să aștepte până durerile ajung într-un punct insuportabil. Să meargă la medicul de familie și să-l îndrume”, a precizat Matei Bâră.

 

Dr. Matei Bâră (Sanador), interviu la DC News și DC Medical

Citește și...

Chimioterapie vs. radioterapie. Dr. Matei Bâră (SANADOR): Efectele biologice sunt diferite

Dr. Matei Bâră a explicat care este diferența dintre radioterapie și chimioterapie în tratamentul pacienților oncologici.

„Radioterapia este unul din tratamentele oncologice, este unul din tratamentele locale pa care putem să îl folosim în cazul bolilor oncologice, este u tratament local, ca şi chirurgia. Aceasta este efectuată în funcție de stadiul bolii, de localizare, de multe alte aspecte. Este integrativ în planul de tratament multimodal al fiecărui pacient oncologic dacă are indicaţie. Orice radioterapie la ora actuală este ţintită. Mulţi pacienţi întreabă.

Înainte, acum 30-40 de ani, radioterapia era tot locală dar cu efecte adverse foarte mari, cu toxicități foarte mari şi cu volume foarte mari. La ora actuală, s-a restrâns foarte mult volumul ţintă şi în acelaşi timp s-au putut creşte dozele şi atunci implicit s-au putut creşte eficacitatea acestui tratament pe zona pe care o iradiem. În anumite localizări avem reacții adverse mult mai reduse, comparativ cu anii anteriori. Atunci, da, radioterapia este ţintita", a spus Matei Bâră, medic specialist radioterapie. Continuarea materialului, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel