În urmă cu câteva săptămâni, municipalitatea din Grenoble, Franța, adoptase un regulament care permitea accesul la piscine atât in burkini cât și topless. Judecătorii au admis recursul guvernului împotriva deciziei municipalității din Grenoble.
Fără burkini în piscină. Dar nu pentru că este contrar statului laic sau încalcă drepturile femeilor, așa cum au contestat oponenții obiceiului integral folosit din motive religioase de femeile musulmane.
Motivul ține de siguranță și sănătate: reglementarea piscinelor publice impune ca toate costumele de baie să fie aproape de corp pentru a facilita salvarea și a evita riscurile igienice.
Burkiniul în schimb nu respectă aceste cerințe și tocmai acest mic detaliu i-a permis prefectului din Isère să câștige primul tur al bătăliei dintre guvernul național și municipalitatea Grenoble, din sud-estul Franței, care autorizase burkini în piscinele publice.
Noul regulament, care autorizează și topless și care ar fi trebuit să intre în vigoare în iunie, a fost suspendat deocamdată. În spatele Municipalității, condusă de primarul ecologic Eric Piolle și de o majoritate de centru-stânga, a existat și impulsul asociației Alliance Citoyenne, care se luptă de multă vreme pentru ca în Franța să fie recunoscut dreptul femeilor musulmane de a folosi burkini în public.
Actul declanșase imediat reacția acelei părți a țării care vede prin acest lucru un mijloc de „islamizare a vieții cotidiene a țării”, după cum scrie Le Figaro citat de Europa Today, adică de încălcare a secularismului statului Franța.
În 2016, în urma atacurilor care au lovit țara, unele administrații locale au emis ordine de interzicere a folosirii acestora în locuri publice: interdicția era justificată de presupusele riscuri pentru ordinea publică, dar o hotărâre a Consiliului de Stat a forțat primăriile în cauză să dea înapoi.
Într-adevăr, legea franceză interzice orice accesoriu care acoperă fețele oamenilor în locuri publice din motive de siguranță, dar burkini-ul lasă fața descoperită.
Autorizarea burkiniului, pentru judecători, este o „încălcare a regulii generale care impune folosirea unei haine strânse în piscine” din cauza fustei plutitoare care, prin definiție, nu este „aproape de corp”.
„Autoritatea administrativă trebuie să emită reguli care să contribuie la menținerea ordinii publice în componentele sale de securitate, sănătate publică și liniște. Nu putem deroga de la regulile stabilite pentru garantarea ordinii publice”, se arată în ordonanță.
Potrivit judecătorilor, Municipiul a lipsit așadar de neutralitate, preferând „propriile convingeri” regulilor Statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu