Bruxelles: ”Consumul de alcool trebuie redus cu 10% până în 2025”

Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels
Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Comisia Europeană subliniază: ”Planul Anti-Cancer prevede acest lucru”.

”Nimeni nu este împotriva vinului. Cred că tuturor le place un pahar de vin. Planul de combatere a cancerului este despre utilizarea dăunătoare a alcoolului, care este o problemă de sănătate publică", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, atunci când a răspuns la întrebările jurnaliştilor cu privire la etichetarea alcoolului cu avertismente de sănătate, după modelul țigărilor. Planul UE, a amintit purtătorul de cuvânt, prevede o reducere a consumului nociv de alcool ”cu cel puțin 10% până în 2025”.

În ceea ce privește regulamentul care prevede imprimarea pe etichetă a mesajeleor privind efectele alcoolului asupra sănătății ”este un regulament tehnic care conține detaliile unei dispoziții deja adoptate în 2018, despre care Comisia nu a făcut niciun comentariu și în absența unui aviz negativ nu trebuie să mai intervină în această problemă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al UE, potrivit Europa Today.

”Etichetarea este un subiect foarte important și am anunțat deja în Strategia Farm to Fork și în Planul de Combatere a Cancerului că lucrăm la o revizuire a normelor UE în acest domeniu, pentru a ”permite consumatorilor să face alegeri informat despre alimentația durabilă și sănătoasă”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker.

Pe acest aspect, a conchis De Keersmaecker, ”o evaluare a impactului este în pregătire, iar lucrările tehnice sunt în curs”.

Europa conduce topul mondial la consumul de alcool

În Europa se înregistrează cel mai mare nivel al consumului de alcool din lume, arată datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Concret, 8 din cele 10 țări în care se consumă cel mai mult alcool se află în Europa, trei dintre acestea fiind Islanda, Norvegia și Ucraina, explică Euractiv.

OMS reamintește, printre altele, că abuzul de alcool nu numai că provoacă daune economice și pune presiune asupra sistemelor sociale și de sănătate, dar în același timp constituie și una dintre cauzele care favorizează apariția cancerului. 

Experții subliniază că aproximativ jumătate din cazurile de cancer de sân din Europa asociate alcoolului se datorează consumului ușor sau moderat de băuturi.

Alcoolul este un cancerigen din grupa 1, făcând parte din aceeași categorie cu arsenicul, azbestul și tutunul. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de numeroasele riscuri pe care le prezintă alcoolul pentru sănătatea lor, spune Hans Henri P. Kluge, director regional OMS pentru Europa.

Cancerul este principala cauză a decesului cauzat de alcool în Uniunea Europeană, iar în 2016, aproape 80.000 de persoane au murit din cauza cancerelor asociate alcoolului, în timp ce aproximativ 1,9 milioane de ani de viață au fost pierduți din cauza mortalității premature sau a dizabilității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel