EXCLUSIV  Borza: Locul lor e la PUȘCĂRIE!

Remus Borza
Remus Borza

Deși este măcinată de scandaluri și dezvăluiri, DNA rămâne o instituție vitală pentru România, consideră Remus Borza, deputatul având și un mesaj pentru magistrați.

„S-a produs o mutare spectaculoasă la conducerea DNA. Anca Jurma a refuzat să-și mai prelungească interimatul. Apreciez perioada de șase luni de interimat a procurorul-șef Jurma. A încercat să aducă echilibru, să tempereze și să înfrângă pornirile unor procurori care nu fac cinste acestei instituții. Sunt multe „portocale" în DNA. Spuneam încă de acum doi ani că unitatea de elită de la Ploiești nu e un caz singular. Recent, au apărut în spațiul public înregistrări care demonstrau aceleași practici nelegale de instrumentare a dosarelor penale și la structurile DNA de la Oradea și Brașov. Încă de atunci ziceam că se impun un audit și o evaluare obiectivă a performanței fiecărui procuror DNA.

În conferința de presă ținută de Anca Jurma la încheierea mandatului, a precizat că și-ar dori ca provizoratul de la DNA să se încheie cu numirea unui procuror-şef dedicat actului de justiţie, corect şi profesionist, a unui procuror căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi. A fost numit ca interimar Călin Nistor, procuror-şef adjunct DNA. Deși era adjunctul Laurei Codruța Kovesi, în ultimii ani era într-o relativă dizidență. Cred în capacitatea sa profesională și managerială. E un procuror cu o experință de peste 20 de ani. În 2013, a fost promovat de către Daniel Morar la conducerea DNA tocmai pentru rezultatele sale excepționale: 45 de rechizitorii și nicio achitare", a spus Remus Borza în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews.

Deputatul a făcut referire la eliberările de la finalul anului trecut. „În decembrie 2018, ca efect al deciziei Curții Constituționale privind compunerea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație, au fost eliberate foarte multe persoane aflate în executarea pedepselor. Sigur că unele nu trebuiau să fie condamnate. Vorbim de victimele unui sistem opresiv, care a decimat elitele economice și politice ale țării, falsificând sau denaturând probe, obținând denunțuri ori mărturisiri prin forță și șantaj, instrumentând infracțiuni de drept comun pe mandate de siguranță națională. Însă, în egală măsură, sunt mulți condamnați care trebuiau să rămână în pușcărie. Ca să dau un singur exemplu, în decembrie au fost eliberați și cei care au devalizat statul român de zeci de milioane de euro prin celebrele restituiri de proprietăți de la ANRP. La fel de frustrant e că în marile dosare de corupție, precum EADS sau Microsoft, capii grupurilor infracționale au scăpat basma curată după ce au dat un tun statului român de câteva sute de milioane de euro", a spus Remus Borza.


Pas înapoi pentru magistrați

„Deși este măcinată de scandaluri publice și dezvăluiri, DNA rămâne o instituție vitală pentru România. În continuare, îi încurajez pe procurori și judecători să își îndeplinească misiunea încredințată de lege. Toleranță zero pentru orice tip de infracțiune și pentru orice infractor, dar cumpătare, obiectivitate și legalitate în înfăptuirea actului de justiție. Se pune problema unei lustrații, mai ales la nivelul ÎCCJ. Este instanța supremă a statului român de la care așteptăm dreptate și nu nedreptate. Toți acei magistrați care se simt cu musca pe căciulă ar trebui să facă un pas înapoi. Toți cei care au colaborat cu serviciile ar trebui să iasă din sistem. Colaborarea sau apartenența la serviciile de informații a unui magistrat este interzisă prin lege. Încălcarea unei atare interdicții ar trebui sancționată penal. Avem nevoie de o asanare și o recredibilizare a sistemului judiciar românesc.

Noi, în Parlament, deși suntem atacați din toate părțile, inclusiv de magistrați, am onorat și onorăm în continuare puterea judecătorească. În primul rând, printr-un buget cât Casa Poporului de mare. 7.000 de judecători și procurori au un buget de 5 miliarde lei. De 15 ori mai mult decât bugetul Ministerului Economiei, de 10 ori mai mult decât bugetul Ministerului Energiei, de 5 ori mai mult decât bugetul pentru Antreprenoriat și IMM-uri, care girează activitatea a peste 450.000 de IMM-uri, având peste 2 milioane de angajați și reprezentând principalul motor de creștere economică al României. Magistrații au salarii de trei ori mai mari decât un parlamentar. Știți cine este cel mai bine plătit bugetar din România? Procurorul general. Taica Lazăr pleacă în fiecare lună acasă cu peste 11.000 euro! Am înțeles să plătim foarte bine magistrații tocmai pentru a-i feri de orice tentație și pentru a înfăptui cu obiectivitate și celeritate actul de justiție. Dar trebuie să înțeleagă că nici ei nu sunt mai presus de lege și cu atât mai puțin nu sunt Dumnezei pe pământ.

CSM, Inspecția Judiciară, noua Secţie de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General să își facă datoria, să sancționeze drastic, inclusiv prin excluderea din magistratură pe cei care au încălcat legea, au arestat și condamnat persoane inocente, au politizat actul de justiție. În egală măsură, marea majoritate de magistrați onești din România trebuie să continue lupta cu infracționalitatea. Câtă vreme își exercită mandatul cu bună credință și în deplină legalitate nu au de cine și de ce a se teme. Locul celor care iau șpagă, care devalizează sau trădează statul român, care fac evaziune fiscală, care vând resursele țării pe nimic este la pușcărie", a conchis Remus Borza.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel