Boli pulmonare. Date alarmante în România

Incidența bolilor pulmonare este ridicată în România, iar multe dintre ele constituie o povară grea atât pentru sistemul medical, cât și pentru pacienți, atrag atenția pneumologii prezenți la o conferință națională.

Cele mai frecvente boli pulmonare cronice sunt boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul, sindromul de apnee în somn, cancerul pulmonar, hipertensiunea pulmonară. Factorii de risc și controlul acestor boli sunt temele de dezbatere ale Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare, ediția a VII-a, București, 22-23 iunie.

În deschiderea conferinței, prof. dr. Florin Mihălțan, reprezentant Societatea Română de Pneumologie, a prezentat date de ultimă oră privind situația bolilor pulmonare în România. „Sunt aproximativ 1 milion de pacienți cu astm bronșic, dar ceea ce este foarte dureros este că astmul rămâne o boală mult subdiagnosticată. Sub 50% sunt diagnosticați, iar cei care sunt diagnosticați, pentru că au senzația de bine oferită de tratament, ulterior își întrerup terapia”, a semnalat specialistul.

În ceea ce privește bronho-pneumopatia obstructivă cronică (BPOC), potrivit unei anchete naționale, 9,8% suferă de BPOC, dar sub 40% din acești pacienți sunt diagnosticați, a precizat prof. Mihălțan. „Distribuția pe sexe arată că 25% din bărbați și 7% din femei plătesc un tribut greu acestei boli. La capitolul bronșectazii, știm că 50% din cei care au BPOC au o asociere cu bronșectaziile, dar este o boală subdiagnosticată pentru că accesul la tomografie, unealta majoră care confirmă această boală, nu este realizabil în toate zonele României, sunt unele văduvite de tomograf computerizat.” 

Pentru sindromul de apnee în somn există o evaluare de 800.000-1.000.000 pacienți.

Cancerul pulmonar, după datele de la Institutul Oncologic, este diagnosticat în cazul a 12.000 de persoane anual. „Rămâne locul I la bărbați și locul II la femei, dar cu evidente încercări de recuperare între sexe generate de creșterea prevalenței fumatului la sexul feminin”, avertizează prof. Mihălțan. 

„În domeniul factorilor de risc, ceea ce este o consecință a campaniilor antivaccinare realizate de oameni care nu știu nimic în domeniul acesta, doar 5% dintre pacienții cu boli pulmonare efectuează vaccinare antigripală și 4% - vaccinarea antipneumococică”, a adăugat el. 

La capitolul tabagism, ultimele cifre arată că prevalența fumatului în țara noastră este de 28% la cei peste 15 ani. Ceea ce prof. dr. Florin Mihălțan consideră îngrijorător este creșterea procentului fumătorilor de 15-24 de ani de la 25% în 2014 la 29% în 2017. „Legea antifumat ar trebui continuată cu alte amendamente, mai ales după ce vedem tutunul încălzit și țigările electronice în plină expansiune. Asta înseamnă că se vor alimenta permanent cohortele de pacienți cu boli cronice. Din acest punct de vedere vom avea o povară teribilă și pentru autorități, pentru sistem, dar și pentru pacienți”, conchide specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel